Şuanda 159 konuk çevrimiçi
BugünBugün4715
DünDün3402
Bu haftaBu hafta12439
Bu ayBu ay12439
ToplamToplam10480863
Bağımsız Kürdistan mı, gerçekten mi? PDF Yazdır e-Posta


Başlık şaşırtıcı bulunabilir ve benim gibi „Her halk gibi Kürtlerin de devlet kurmak hakkı vardır. Bu hakkı kullanırlar ya da kullanmazlar, ona da kendileri karar verir“ diyen birisinin şimdi bu görüşünden vazgeçmesi mi söz konusudur?

Hayır, değildir. İnsan görüş değiştirebilir ve açıkça ve nedenleriyle belirtildikten sonra olabilecek bir şeydir.

Garip olan ve özellikle bir bölüm Kürt arkadaşta görülen, görüşlerini açıkça ifade etmemeleri ve bir şeyi savunur görünürken başka bir şeyi kastetmeleridir.

Bağımsız Kürdistan devletinin kurulmasını istiyorlar.

İsteyebilirler, ama bunu açıkça savunamıyorlar.

Neden derseniz, çünkü PKK’li ya da KCK’li olarak görünüyorlar ve örgütleri bu görüşü savunmadığı ve hatta bu görüşe karşı olduğu için de açık olarak konuşamıyorlar.

Aşağıda iki alıntı yapıyorum:

 

KCK Eşbaşkanı Bese Hozat bir söyleşide diyor ki:

 

“Amacımız Kürdistan'ı kurmak değil, ulus devleti programımızdan 13 yıl önce çıkardık.“

 

Cemil Bayık ise Mithat Sancar ile yaptığı söyleşide şöyle diyor:

 

“Kürtler bölücü değildir, bütünlükten yanadır, ama eşit ve özgür şartlarda bir bütünlükten. Bizim sınırlarla bir sorunumuz yok. Esasen ulus devlet anlayışına karşıyız. Bizi diğer Kürt hareketlerinden ayıran en temel özelliklerden biri budur. Onlar ulus devlet anlayışıyla hareket ediyorlar, biz demokratik ulus anlayışını savunuyoruz. Demokratik ulus anlayışında sınırlar esas alınmaz; özgürlük ve demokrasi, adalet ve eşitlik, kardeşlik esas alınır. Biz bu temelde sınırlara dokunmadan Kürtler arasında ve Kürtlerle diğer Ortadoğu halkları arasında birliği sağlamak istiyoruz. Misak-ı Milli komisyonunu da bunun için öneriyoruz.“

 

Bu görüşlere katılmıyorsanız, eleştirirsiniz, ama hem katılıyor görünüp hem de “Kürdistan kuruluyor“ gibisinden ifadelerle yazı yazamazsınız ya da yazarsanız biraz ayıp olur doğrusu…

Cemil Bayık açık olarak belirtiyor: Demokratik ulus ile ulus devlet ya da örneğimizde Bağımsız Kürdistan birbirinden ayrı olgulardır.

Her ulus devlet gibi bağımsız Kürdistan’ın da sınırları olmak zorundadır. Sınırı bulunmayan ulusal devlet olmaz. Sınırlara dokunmadan Kürdistan bağımsız bir devlet olarak kurulamaz.

Bir bölgeye Kürdistan denilmesi, orada bağımsız devlet kurulacağı anlamına gelmez.

Tersine, böyle bir adlandırma belirli bir coğrafyada yaşayan belirli bir halk anlamını taşır.

Bunu izleyecek birkaç bölümlük yazıda bu konular üzerinde duracağım ve bazı Kürt arkadaşların neden açık konuşamadıklarını ve bunu yapamadıkları için de başka hangi yollara başvurduklarını anlatmaya çalışacağım.