Şuanda 249 konuk çevrimiçi
BugünBugün303
DünDün6244
Bu haftaBu hafta14271
Bu ayBu ay14271
ToplamToplam10482695
Günün şarkısı: lambaya püf de! PDF Yazdır e-Posta


Bu yazı yazıldığı sırada sandıkların yüzde 92’si açılmıştı. AKP yüzde 40,45, CHP yüzde 25,35, MHP yüzde 16,82 ve HDP yüzde 12,15 oy almış görünüyordu. Rakamlar kesin sonuç belli oluncaya kadar biraz değişebilir ama belirleyici olan HDP’nin yüzde 10 barajını kesin bir şekilde aşarak Meclis’e girmiş olmasıdır.

Bu durumda AKP bırakın başkanlık sistemini getirmeyi, tek başına hükümet bile kuramamaktadır.

Amaç buydu, amaca ulaşılmıştır.

Evet AKP halen en büyük partidir, yüzde 41 civarında oy almıştır ama ilk amaca ulaşılmış, RTE başkan olamamıştır. Bırakın başkanlığı, AKP tek başına bile hükümet kuramayacak durumdadır.

Bundan sonra neler olabilir?

Bir ihtimal, AKP’nin MHP ve CHP ile koalisyon yapmaya yanaşmaması ve erken seçimi zorlamasıdır. Erken seçimde oylarını artırabilmek için içerde yapabileceği pek bir şey bulunmuyor, ama dışarıda bulunuyor. AKP, Ortadoğu’da savaşa balıklama girebilir. Dış politikada başarı kazanıp bunu iç politikada oya çevirmek isteyebilir.

AKP’nin muhtemel bir erken seçimde oyunu artırabilmek için başka bir çıkışı bulunmuyor. Bu arada tabii diğer partileri hata yapmaya zorlayacak ve bu hataları kullanarak da özellikle HDP’yi Meclis dışında bırakmaya çalışacaktır.

Bir bölüm CHP seçmeninin HDP’ye oy verdiği biliniyor. AKP, önümüzdeki günlerde CHP’nin kendine çeki düzen vermesini isterse şaşmamak gerekir. CHP’nin biraz güçlenmesi muhtemel bir erken seçimde AKP’ye dokunmaz, önemli olan HDP’nin yüzde 10’un altında kalmasıdır. Ne ki, HDP seçmeni ve HDP’ye emanet oy verenler bu oyunu yutar mı, sanmıyorum.

AKP’nin imkanları halen fazladır ama karizması da fena çizilmiştir.

En akla yakın koalisyon ihtimali AKP-MHP’dir. Ne ki, yıllardır tek başına iktidar olan, iktidarın bütün nimetlerinden yararlanan AKP kadroları için bu durum dayanılmazdır. MHP de doğal olarak stratejik bakanlıkları isteyecektir.

AKP-CHP koalisyonu da zor görünüyor. CHP biraz olsun akıllıysa böyle bir koalisyona girmez, çünkü kaybeder.

Çözüm sürecinin geleceği nasıl olacak diye sormanın anlamı bulunmuyor. Çözüm süreci var mıydı da geleceği olsun? Her durumda AKP-MHP koalisyonunun bile ulaşılmış olanı geriye alması; Kürt olmayı, Kürtçe konuşmayı yasaklaması mümkün değildir.

Her durumda bizleri çetin günler bekliyor.

HDP yüzde 10 barajını aşamasaydı, çok kötü olacaktı.

İlk amaca ulaşılmıştır ama daha yolun başlarındayız.