Şuanda 314 konuk çevrimiçi
BugünBugün364
DünDün6244
Bu haftaBu hafta14332
Bu ayBu ay14332
ToplamToplam10482756
Ensest ve toplumsal ikiyüzlülük PDF Yazdır e-Posta


Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sorulara cevap veren sitesinde yer alan babanın hangi şartlarda kızına şehvet (cinsel arzu) duyabileceğine ilişkin cevabı kıyamet kopardı. Sonuçta Diyanet ilgili siteyi kapattı, olayla ilgili soruşturma açtı, konuya ilişkin kendisini suçlayanları da tehdit etti ve sonuç nereye varacak göreceğiz.

Ensest konusu toplumsal ikiyüzlülükte ulaşılan boyutu bir kere daha gösterdi.

Ensest toplumumuzda yaygın bir olay… Konuyla ilgili yapılan ve gerekli kaynak bulunamadığı için yarıda kalan bütün araştırmalar, kendisiyle söyleşi yapılan doktorlar ve psikologlar ensestin yaygın bir olay olduğunu ama konuşulamadığını belirtiyorlar. Aile içindeki cinsel ilişki mağdurlarının başvurabilecekleri bir makam da bulunmuyor. Sayıca az olmayan ailede konu –anne dahil- biliniyor ve normal karşılanıyor. Ensestin ortaya çıkmaması, aile sınırları içinde kalmasına çalışılıyor. Bu nedenle de konuyla ilgili rakamlar gerçeğin küçük bir bölümünü yansıtıyor.

Ne Türkler ne de Kürtler, ne Sünniler ve ne de Aleviler bundan azade değildir.

Ensest değişik oranlarda her kesimde bulunuyor.

Diyanet’in tutumu buzdağının görülen ucu bile değildir.

Diyanet’in suçlanmasına denilecek bir şey bulunmuyor ama şunu da unutmamak gerekiyor: Ensestin ne kadar yaygın olduğu hakkında söz etmeden Diyanet’i suçlamakla yetinmek de toplumsal ikiyüzlülüğün başka bir görünümü değil midir?

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı sitede sorulan bir soruya verilen cevap gerçekte toplumsal yaygınlığın o alana küçük bir yansımasıdır. Bu durum o cevabı masum kılmaz, ama o cevap büyük bir toplumsal gerçekliğin küçücük bir bölümüdür.

Ensest ile ilgili araştırmalar tamamlanamadığı için yaygın olduğu yerleşim birimleri belirtilmiyor ama şu söyleniyor: babanın erken yaşta evlenmesiyle kızını cinsel olarak taciz etmesi ve hatta daha ilerisi arasında bağlantı bulunuyor. Erken yaşta evliliğin yaygın bir olay olduğu da biliniyor.

Konu sadece baba-kız ilişkisi de değildir. Küçük yaşta evlenen kadınların damadın abisi ve kayınpederi tarafından cinsel taciz ve tecavüze uğraması da yaygındır. Haberleri arada bir gazetelerde yer almakla birlikte gerçek sayı bilinmiyor. Sayının yüksek olduğu ve akraba çevresinde örtbas edildiği kuvvetle tahmin ediliyor.

Yakın akrabalar arasında ve aile içinde cinsel ilişki yaygın bir olaydır.

Kadının ve erkeğin küçük yaşta evlendirilmesi önemli bir neden olabilir.

Ek olarak yaygın olan yakınlarıyla evlenme de bir başka önemli neden olabilir.

Konuyla ilgili araştırmalar yapılmış ama değişik nedenlerle tamamlanamamış.

Yaygın ensestin kabul edilmesi bir toplumun kendisiyle yüzleşmesinde önemli bir konudur.

Bununla mücadele edilebilmesi için önce nedenlerinin araştırmalarla daha iyi ortaya çıkarılabilmesi gerekir.

Konuyu araştıranlar da genel bir sessizlik ve “araştıracak başka konu mu kalmadı” anlayışıyla çevrelendiklerinde işleri özellikle zorlaşıyor.

Ensest sadece bizde değil genelde Müslüman toplumlarda yaygın bir olay…

Ve bu ülkede öyle olmadığı bilindiği halde tersi söz konusuymuş gibi iddia edilen ne kadar çok konu  bulunuyor?