Şuanda 289 konuk çevrimiçi
BugünBugün1386
DünDün6244
Bu haftaBu hafta15354
Bu ayBu ay15354
ToplamToplam10483778
Dini söylemden kurtulmak... PDF Yazdır e-Posta


Kafa yapısı egemenliğini söylemle kurar. Söylem genellikle farkında olunmadan değişir ve o söylemin gerektirdikleri yine genellikle farkında olunmadan kafaya girer.

Örneklemek gerekirse; bir toplumda cinsiyetçiliğe karşı mücadelenin önemli alanlarından birisi de cinsiyetçi söylem kullanmamaktır. Yıllardan beri kullanılan cinsiyetçi deyimler çıkarılır ve insanlar kullanmamaları konusunda uyarılır.

Benzer şekilde şu veya bu toplumda göçmenlere karşı aşağılayıcı ifadeler kullanmak ırkçılığın bir çeşididir.

Dini söylem konusunda da durum böyledir. Siz farkında olmadan bu söylem dilinize yerleşebilir. Dini bir toplum oluşturulmasının önemli aşamalarından bir tanesi de dini günlük hayata, söyleme sokmaktır. Sürekli ezan, sürekli ibadet bunların bir bölümüdür; söylem bir başka bölümü…

Dikkat ederseniz RTE ve AKP sorumluları her fırsatta dini söylemi kullanıyorlar. Yerli veya yersiz ama kullanıyorlar. Normal, amaçlarını biliyoruz. Normal olmayan ise bu söylemin artan oranda kendisine sosyalist hatta ateist diyenler tarafından da kullanılıyor olmasıdır.

Alevileri “Kerbela ruhuyla direnmeye çağırmak” bunlardan bir tanesidir.

Ne demek şimdi bu!

Bu söylemden kimsenin etkilenmeyeceğini biliniyor olsa gerektir, hala bilinmiyorsa bir an önce öğrenilmesinde yarar vardır.

İkinci olarak, çağrı yanlıştır. İnsanlar kazanmayı hedefleyerek direnirler. Kaybedebilirler ama kazanmayı hedefleyerek direnirler. Verilen tarihsel örnek yanlıştır; orada direnme vardır ama sonuçta kazanılamamıştır.

Direnmeden olmaz burası açık ama farklı direnme yolları bulmak ve kazanmayı hedeflemek gerekir. Bu nedenle verilen örnek yanlıştır.

İnsanları demokratik değerler için, sosyalist değerler için direnmeye çağırmak daha doğrudur. Bu değerler din ve mezhep farkı gözetmezler, herkese hitap ederler.

Yukarıdaki çağrıda tehlikeli olan, bazı sosyalistlerin bunu ister faydacılık zihniyetiyle isterse de başka amaçla olsun, ne söylediğinin bilincinde olmadan kullanmasıdır.

İktidarın amacı da zaten bu değil midir?

Kendisine karşı çağrı yapılıyor olsa bile, bu çağrının dini söylem kullanılarak yapılması; bu söylemin günlük dile girmesi…

 

Bunu yapmak bize düşmemelidir…