Şuanda 274 konuk çevrimiçi
BugünBugün1393
DünDün6244
Bu haftaBu hafta15361
Bu ayBu ay15361
ToplamToplam10483785
Bu sorunu çözebilir misiniz? PDF Yazdır e-Posta


Yılbaşı geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı başka ülkelerde başka dinlerin yılbaşı nedeniyle büyük israf içinde olduğunu açıkladı. Sanki islamiyette ramazan (eski adıyla şeker) ve kurban bayramlarında büyük israf yokmuş gibi… Tonlarca glikoz mideye iner. Kısa sürede yüksek miktarda protein alınır. Bunları her yıl yapan insanların da cennetteki 72 hurilerine çabuk kavuşmalarına şaşmamak gerekir. Kurban bayramında sergilenen denizin bile kıyıda kan rengine büründüğü görüntüler de işin başka yanıdır. En hoş olanı da kurban keseyim derken kendini kesen acemi kasaplar ya da kaçan kurbanın kovalanmasıdır.

Neyse biz sorunumuza gelelim…

Sorun Müslümanlıkla ilgilidir ve İsveç’te ortaya çıkmıştır. Başka bir Avrupa ülkesinde de ortaya çıkabilirdi.

İsveç, Almanya’dan sonra Avrupa’da en fazla Suriyeli mülteci alan ülkedir.

Suriyeli bir erkeğin mülteci başvurusu kabul edilmiş ve adam ailesini de İsveç’e getirme hakkına sahip. Sorun da burada başlıyor: adam iki kadınla evli ve bunlardan üç çocuğu bulunuyor. Çocuklar sorun değil, gelebilirler ama adamı iki eşli kabul etmek ve iki kadını da ülkeye getirmek İsveç yasalarına göre mümkün değil. İsveç yasaları –diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi- birden fazla kadın ya da erkekle aynı anda evli olarak yaşamayı kabul etmiyor. Kadın ve erkeğin evlilik dışında başka ilişkileri olabilir ama bunlar aile çerçevesinde kabul edilmiyorlar.

Diğer yandan adam da haklı çünkü Suriye’de dört kadına kadar resmi olarak evlenebilmek mümkündür. Adam illegal bir şey yapmamış, Suriye yasalarına göre değişik zamanlarda iki ayrı kadınla evlenmiş. Dört tane de olabilirdi…

İsveç polisi adamın talebini kabul etmemiş. Adam mahkemeye başvurmuş ve mahkeme de kendisini haklı bulmuş. Kendisi doğup büyüdüğü ülkede yasalara uygun olarak iki kadınla evlenmiştir.

Derken bir üst mahkemeye başvuru yapılmış…

Sorun nasıl çözülecek, merakla bekleniyor.

Konu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar giderse şaşmamak gerekir.

“Burası İsveç, iki kadınla evlilik olamaz” derseniz, adamın hakkı olan aile birleşmesini engellemiş oluyorsunuz.

Adamın iki kadınla evliliğini tanısanız, benzer örnekler için de yolu açmış olursunuz.

Bazı İsveçli erkekler, “Yasalar herkes için eşit oranda geçerlidir. Ülkemizdeki Suriyeli bir erkek iki –hatta dört- kadınla evli olabiliyor da, biz neden olamıyoruz?” diye sorabilirler.

İsveç’e daha sonra gelecek çok eşli başka Müslüman göçmenleri de oldukları gibi kabul etmek zorunda kalırsınız. Ülkede çok eşliler çoğalır.

İki taraf da haklı…

İsveç’in yasaları var ama Suriyeli de yasa dışı bir iş yapmamış ve ülkesinde iki kadınla yasal nikah yapmış. Oradaki yasalara göre böyle bir hakkı var ve şimdi iki kadın ve üç çocuktan oluşan ailesini yanına almak istiyor.

İlticası kabul edildiği için aile birleştirme hakkı da bulunuyor.

 

Bu sorun nasıl çözülebilir dersiniz?