Şuanda 153 konuk çevrimiçi
BugünBugün1821
DünDün6244
Bu haftaBu hafta15789
Bu ayBu ay15789
ToplamToplam10484213
AFRİN PDF Yazdır e-Posta


 

 

Savaş uçakları Suriye hava sahasına girerek Afrin çevresindeki değişik hedefleri bombaladı, ek olarak ÖSO militanları da Afrin’e yöneldi. Bunların bir bölümünün kılık değiştirmiş uzman askerler olduklarını düşünebiliriz.

Savaşla ilgili olarak “şöyle ya da böyle olur” gibisinden belirlemelere girmeyeceğim, bu belirlemeler temelinde yazmayı doğru bulmuyorum.

Birkaç belirleme yapmakla yetineceğim:

Birincisi: bu harekat uzun sürmeyecek… Bu durum şimdiden görülüyor. Gerek ABD ve gerekse de Rusya Federasyonu’nun Türk ordusunun YPG’ye yönelik uzun bir harekatına göz yumması da beklenemez. Saldıracaklar, bir oranda hasar verecekler, “ansızın gelebildiklerini” gösterecekler ve gidecekler…

Görünürde gidecekler demek daha doğru olur. Afrin’e yönelik operasyon Türkiye’nin Suriye içinde yıllardan beri bulunan üslenme noktalarına gizli ve açık yenilerini ekleyecektir. Başka bir deyişle Türkiye, Suriye içinde biraz daha fazla varolacaktır.

İkincisi: hangi taraftan gelirse gelsin özellikle de başlangıçta savaştan gelen haberlere büyük ihtiyatla yaklaşmak gerekir. “Savaşta önce gerçek ölür” belirlemesi eskidir ama her savaşta yenilenir. Her bilgiye ancak değişik kaynaklar tarafından doğrulanmasının ardından inanmak gerekir.

Üçüncüsü: Suriye yönetiminin durumu açıklayıcıdır. Bir haftadan daha kısa süre önce açıklama yapmışlardı: “Türkiye topraklarımıza girerse, bunu savaş kabul ederiz,” demişlerdi. Ek olarak da “Türkiye eğer hava bombardımanı yaparsa Suriye’nin etkin hava savunma füzelerini kullanacağı” açıklanmıştı.

Şu ana kadar ikisinin de gerçekleşmesi söz konusu olmadı.

İlk belirleme başlı başına gereksiz laf kalabalığıdır. Türkiye ile Suriye yıllardan beri savaş halindedir. Savaş halinde olmaları için savaşın mutlaka resmen ilan edilmiş olması gerekmez. İkide bir Suriye topraklarına girip operasyon yapıyorlar, topçu ateşine tutuyorlar, orada kesin sayısı belli olmayan üsleri ve askerleri bulunuyor.

Savaştan eksik olan nedir bu durumda?

Suriye yönetimi hava savunmasını Türk savaş uçaklarına karşı kullanmadı. Ya korktu ya da bu operasyon Suriye yönetiminin onayı alınarak yapıldığı için görünürde tehdit savurmakla, protesto etmekle yetindi.

Türkiye kadar Suriye de YPG’ye karşıdır, dolayısıyla da Afrin’e yönelik operasyon Suriye’nin lehinedir.

Bir süre sonra Afrin’e yönelik saldırının Suriye yönetiminin onayı alınarak gerçekleştirildiği ortaya çıkarsa şaşırmamak gerekir.

Söyleyebileceklerim şimdilik bu kadar…