Şuanda 222 konuk çevrimiçi
BugünBugün983
DünDün6244
Bu haftaBu hafta14951
Bu ayBu ay14951
ToplamToplam10483375
İkinci tur senaryosu PDF Yazdır e-Posta


İkinci tur senaryosu yavaştan ortaya çıkmaya başladı. Hiçbir şey kesin değil tabii ama senaryo şekilleniyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağı görülüyor. Siz bu durumda RTE’nin yerinde olsanız ne yaparsınız?

Karşısındaki iki adaydan birisi Muharrem İnce veya Meral Akşener olacak…

Hangisine karşı kazanma şansı daha fazladır?

Akşener’e karşı daha fazladır. Kadının içişleri bakanlığı dönemindeki icraatları biliniyor ve bu durumda bırakın HDP’li Kürtleri CHP’lilerin bir bölümü bile oylamaya katılmayacaktır. Belki bazıları ikinci turda RTE’yi tercih de edebilir. Bu durumda da RTE’nin kazanma şansı artacaktır.

Önceki yazıda da belirttiğim gibi seçimle ilgili anket sonuçlarına inanmıyorum. Bunlar en fazla kaba fikir verebilirler, o kadar…

Diyelim ki bunlardan bir tanesi, İnce ile Akşener’in ilk turdaki oylarını yaklaşık eşit gösteren doğruya daha yakındır. Bu durumda RTE’nin ne yapacağı bellidir: Meral Akşener’in birinci turda en fazla ikinci oyu alan aday olabilmesi için AKP’lilerin bir bölümünün ilk turda bu kadına oy vermesinin sağlanması gerekir.

HDP’nin barajı aşması ne kadar önemliyse ve bunun için de bazı CHP’lilerin bu partiye oy vermesi ne kadar mantıklıysa, başkanlık seçiminin ilk turunda da bir bölüm AKP seçmeninin Akşener’e oy vermesi de o kadar mantıklıdır.

Politik mücadelede önemli hünerlerden bir tanesi, karşınıza istediğiniz rakibin çıkmasını sağlamaktır. RTE’nin ikinci turda İnce’ye karşı kazanma şansı daha zayıftır. Bu durumda diğer rakibin öne çıkmasını, ikinci olmasını sağlamak gereklidir.

RTE’nin yüzde 40 civarında oy alması beklendiğinden ikinci tura kalması garantidir. Oylarında yüzde birkaçlık azalma ikinci tur şansını tehlikeye sokmaz.

RTE ve AKP yönetiminin de bunu düşündüğünü tahmin ediyorum.

İktidarda kalmanın türlü çeşitli yolları bulunuyor…

Yakında belirtilerini görürüz…