Şuanda 333 konuk çevrimiçi
BugünBugün98
DünDün6244
Bu haftaBu hafta14066
Bu ayBu ay14066
ToplamToplam10482490
Bretix tiyatroya döndü! PDF Yazdır e-Posta


İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) anlaşmalı olarak ayrılması için değişik uzatmalar yapıldıktan sonra son olarak 31 Ekim’e kadar süre verilmişti. AB ile İngiltere hükümeti ayrılma şartlarını düzenleyen anlaşma üzerinde de anlaşmıştı ama İngiliz parlamentosu anlaşmayı uygun bulmadı, daha doğrusu oylama yapmayı kabul etmedi. İngiltere başbakanı sürenin yeniden uzatılmasını istedi ama bu kez AB’nin ilgili organı cevap vermedi. Bunun anlamı “erken seçim ya da yeniden referandum gibi bir gerekçe gösterin, süreyi yeniden uzatalım” demektir. Herkes bu tiyatrodan sıkıldı. Ayrılacaksanız ayrılın ya da kalın ama artık karar verin!

Londra’da Avrupa Birliği içinde kalınmasını isteyen binlerce kişi gösteri yapıyor, muhalefet oylamayı bloke ediyor ve oylama yapıldığında da red oyu vereceğini açıklıyor ve yavaştan “artık yeter, karar verin” anlayışı ön plana çıkıyor.

Bu konuda bizdeki sosyalist hareketten ise bildiğim kadarıyla ses yok. Tamam başka konular ön planda ama İngiltere “gitmek mi zor kalmak mı zor” diye sürekli tereddütte kalmasaydı, eskiden olduğu gibi “Avrupa Birliği dağılıyor” sözleri ortalığı kaplardı.

Sosyalist hareketin büyük bölümünün dünya olaylarından ne kadar az anladığını İngiltere’nin AB’den ayrılmaya çalışma sürecinde de görmek mümkündür.

İngiliz halkı ayrılmayla ilgili referandumda küçük bir çoğunlukla evet deyince “AB dağılıyor” söylemi ortalığı kaplamıştı. Fransa’da Ulusal Cephe, Hollanda’da başka bir parti zaten AB’yi istemiyordu, o halde AB’nin sonu yakındı.

O zaman İngiltere’ye “bir an önce git” denileceğini ve AB’nin bu kez Fransa-Almanya ekseninde güçleneceğini yazmıştım. İsteyenler sitede arayıp bulabilir ve gerçekten de böyle oldu. Konuyu biliyorsanız böyle olacağını tahmin etmek zor değildir. İlgili konuda ayrıntılı bilginiz yoksa görünüşe göre karar verirsiniz ve normal olarak da yanılırsınız. Kendini marksist ya da marksist-leninist ilan etmek doğru analiz yapmak için yetmiyor, konuyu bilmeniz gerekiyor. Sadece AB konusunda değil her konuda böyledir. AB konusunda ya yanlış analiz yapıyorsunuz ya da konuyu bilmiyorsunuz.

İngiltere’nin ayrılmak konusundaki sürekli sallantılı konumundan herkese sıkıntı gelmeye başladı.

 

Bana sonuçta ayrılamayacaklar gibi geliyor ama bakalım…