Şuanda 287 konuk çevrimiçi
BugünBugün74
DünDün6244
Bu haftaBu hafta14042
Bu ayBu ay14042
ToplamToplam10482466
Suriye'yi yeterince dövdünüz, kapattık! PDF Yazdır e-Posta


Suriye İdlib hava sahasının kapatıldığını açıklamış. Rusya Savunma Bakanlığı da bu karara dikkat çekerek Türk savaş uçaklarının bu bölgedeki güvenliğini garanti edemeyeceklerini duyurmuş.

Komedi ki nasıl bir komedi!

İlk olarak, hava sahasını Suriye açmamıştı ki kapatsın. Açan da kapatan da Rusya’dır. Suriye Hükümeti’ne “şu açıklamayı yap” deniliyor, o da yapıyor.

İkinci olarak, Rusya Türkiye’nin verdiği ve gerçek rakamın 33’ten fazla olduğu kayıplar konusunda Suriye’nin yeterince dövüldüğünü düşünüyor. Bu nedenle de hava sahasını kapatıyor.

Trump, İran’ın önde gelen komutanı Süleymani öldürüldüğünde, İran’ın “uygun bir intikam” alabileceğini söylemişti. İran da ABD’nin Irak’taki üslerine ve elçiliğine hedefini bulmayan birkaç roket atarak intikamını uygun bir şekilde almıştı.

Türkiye Rusya’nın esneme sınırlarını olabildiğince zorluyor, bu arada ne yaparsa yoğun propagandasını da yapıyor, ardından “intikamımızı aldık” diye operasyonları durduruyor.

Belli mi olur, Erdoğan’ın Rusya ziyareti sonrasında hava sahası sınırlı olarak yeniden açılabilir. Rusya’nın esneme sınırları ABD’ninki gibi sürekli değişiyor. Türkiye bu sınırları zorlayabilen ve esneme olduğu kadar da kullanabilen bir ülke durumundadır ama sonuçta her iki ülkeye de –istediği kadar bağırıp çağırsın- kafa tutabilecek durumda değildir.

Türkiye önemli bir ülke olmasaydı ne ABD ne de Rusya bu kadar umursamaz, esnemeye de ihtiyaçları olmazdı. Her iki ülke de Türkiye ile arayı fazla açmamaya dikkat ediyorlar ve bu arada da “kifayetsiz muhteris” denilebilecek kadar aşırı hırslı Türkiye’ye hareket edebileceği sınırları da gösteriyorlar.

Suriye ile ilgili politikalarda bu ülkenin yönetimini kimse dikkate almıyor. Rusya ile anlaşabilirsen, Suriye de uymak zorundadır.

Suriye’ye bu kadar dayak yeter; uygun bir intikam aldınız, bu nedenle hava sahasını yeniden kapatıyoruz.

Bir dahaki açılışa kadar artık…