Şuanda 273 konuk çevrimiçi
BugünBugün66
DünDün6244
Bu haftaBu hafta14034
Bu ayBu ay14034
ToplamToplam10482458
Almanya İtalya'dan hasta alıyor PDF Yazdır e-Posta


 

 

Almanya’da iki eyalet, Bayern ve Kuzey Ren Vestfalya tedavi için İtalya’dan corona hastası alacaklarını açıkladılar. Birisi on tane alırken diğeri için rakam açıklanmamış, herhalde o da bu kadardır. Bir eyalet yetkilisinin belirttiği gibi bunlar sembolik rakamlar ama önemli olan dayanışma göstermektir.

İtalyan hava kuvvetleri bu hastaları Almanya’ya getirecek…

İtalya’da durum çok kötü ve bir süre sonra İspanya’dan sembolik rakamlarda da olsa hasta alınırsa şaşırmamak gerek…

İtalya ile sadece Çin, Rusya Federasyonu ve Küba değil Almanya da dayanışıyor.

Küba ile ilgili olarak bu ülkenin tutumunu öven arkadaşlarımız bir yandan haklılar, başka bir yandan da hiç düşünmüyorlar.

1917’den itibaren sosyalist iktidarların bulunduğu ülkelerde birinci hedef sanayinin gelişmesi oldu. Hedef gelişmiş kapitalist ülkelerin üretici güçlerde ulaştığı düzeyi yakalamak ve geçmekti. Bu hedefleri marksizmin tarihi üretici güçlerin gelişmesi temelinde yorumlamasına da uygundu. Gelişmiş bir toplum, üretici güçlerin en fazla geliştiği toplum demekti. Sosyalizmde de üretici güçler kapitalizmden fazla gelişmiş olmalıydı.

Bir dönem aradaki açıklık kapatılırken daha sonra aynı başarı gösterilemedi. Kapitalizmin yaşadığı bilgisayarlaşma devrimini sosyalizm yapamadı ve çözülmesinde de bunun önemli payı oldu.

Küba böyle bir hedef ilan etmedi ve zaten edemezdi de…

Küçük bir ülke, yeraltı zenginlikleri bulunmuyor ve ABD’nin yanı başında…

Küba sanayileşmedi. 1993’te Havana’da 1950’li yıllardan kalma Amerikan arabaları görmüştüm, durumun çok değiştiğini sanmıyorum.

Değişmesi de gerekmiyor. Küba yaşayabilir bir sosyalizmi kurabilmek için sanayileşmenin şart olmadığını gösterdi. Yeraltı kaynaklarına ve büyük sermaye yatırımlarına ihtiyaç duymayan iyi bir alan (tıp) seçtiler ve yaklaşık 35 yıldır çabalarını burada yoğunlaştırdılar. Çok sayıda doktor yetiştirdiler, laboratuarlar kurup ilaç ürettiler ve bu alanda dünya çapında söz sahibi oldular.

Bu işler parayla olmaz, eğitilmiş insan yoksa olmaz.

Trump Almanya’da Tübingen’deki araştırma laboratuarını yüksek miktarda para önererek boşuna satın almak istemedi.

Demek ki sosyalizmin kurulması ve yaşayabilmesi için üretici güçlerde büyük gelişme gerekmiyormuş. Kuşkusuz insan hayatının iyileştirilmesi ve sağlık konusundaki büyük atılım da üretici güçlerdeki bir çeşit gelişmedir ama sosyalizm tarihinde bu sürekli olarak sanayinin gelişmesi olarak yorumlanmıştır.

SSCB’nin dünya çapında bir güç olabilmesi ve Nazileri yenebilmesi için bu gerekliydi ama Küba bunun her durumda gerekli olmadığını gösterdi.

Küba dünyanın her tarafına doktor göndererek ve son olarak da İtalya ile dayanışarak rejimin meşruiyetini dünya çapında onaylattı denilebilir.

ABD istediği kadar “diktatörlük var, halk sefalet içinde yaşıyor” diyebilir.

Küba’nın tıp alanındaki başarılarının yanı sıra başka bir olgu da çok önemlidir:

Kübalı doktorlar dışarıda işleri bitince ülkeye dönüyorlar. ABD yüksek para veriyor diye buraya ya da başka ülkeye gidip orada çalışmaya başlamıyorlar.

Demek ki oluyormuş…

Olan marksist sosyalizm teorisine hiç uymuyor tabii, biraz olsun düşünebilenler için…