Şuanda 248 konuk çevrimiçi
BugünBugün4948
DünDün3402
Bu haftaBu hafta12672
Bu ayBu ay12672
ToplamToplam10481096
Vay be, Biden 78 yaşındaymış! PDF Yazdır e-Posta


En az 65 yaşında olduğunu düşünmüştüm ama 1942 doğumlu yani 78 olduğunu bilmiyordum. Başka durumlarda “yaşlılar çekilsin, yerlerini gençlere bıraksın” diyenler de Trump yerine Biden’in seçilmesine seviniyorlar. Adam başkanlıkta ilk dönemini tamamladığında 82 olacak ve belki de yeniden seçilecek…

Biden’e oy verenler ve seçimi kazandıranlar yaşını biliyordu ve herhalde aptal değildirler. Biden ABD’nin yönetim kademelerinde yıllarca yer almış, başkan yardımcılığı yapmış, özellikle dış politika konusunda tecrübeli bir isimdir. 40-45 yaşındakinden bu tecrübeyi bekleyemezsiniz. Onu aday gösteren partisi de, oy verenleri de –Trump’ın çekilmez bir tip olmasının yanı sıra- bu özelliğini dikkate almışlardır.

78 yaşındaki bir insan ABD başkanlığı gibi yüksek sorumluluk ve yoğun tempo gerektiren bir işte başarılı olabilir mi? Herhalde olabilir. Bildiğim kadarıyla seçim kampanyası sırasında kimse Biden’in yaşını sorun yapmadı.

Türkiye’de olsaydı kesin olarak sorun yapılır ve “Yaşın 80’e gelmiş, ne işin var politikada?” denilirdi. Haksız da olmazlardı çünkü Türkiye insanı için 70 bilemediniz 75 sonrasında kişi için köşesine çekilmenin zamanı gelmiştir. İnsanların ileri yaşlarda önemli makamlara aday olmaları, bunların stresini yüklenebilmeleri sadece o yaşa kadar edindikleri tecrübelere, bedensel ve zihinsel olarak bunlara hazır olmalarına bağlı değildir; yaşanılan toplumun yapısına da bağlıdır.

Gazetelerde okursunuz: “72 yaşındaki adama dava açıldı.”

ABD’de olsa “ne olmuş ki, 72 yaşında ise…” denilir. Jane Fonda katıldığı bir gösteride gözaltına alındığında 82 yaşındaydı.  Japonya’nın son başbakanı da 71 yaşındadır.

Bu toplumlarda ilke şudur: hayatının sonuna kadar aktif olacaksın, yapabildiğin kadarını yapacaksın. Bunun için de bedensel ve zihinsel olarak uygun durumda bulunmak gerekir. Hayatında yoksulluk görmemiş çok sayıda insan 70’e ulaşıncaya kadar bedensel ve zihinsel olarak kendini bitirmişse, bu onun sorunudur. Kendisi yapamadığı için de “artık durmak gerekir” diye teori yapar.

Bunlara aldırmamak gerekir. Beceremiyorsan bari sus, denir ama ne gezer!

SBKP Genel Sekreterlerinin ileri yaşlara kadar görev yapması eleştiri konusu olmuştur. Burada yaş değil performans eleştirilmelidir. Kişinin bir görevi bırakması için mutlaka ölmesi gerekmez, kendisi de çekilebilir ya da yapamayan gider. Yeniden seçilmez olur biter…

Kapitalizmdeki performans ilkesini benimserim. Kişi performansıyla bulunduğu konuma uygun olduğunu sürekli olarak göstermek zorundadır. Tek hata sorun olmaz ama hata üstüne hata da kişinin değiştirilmesini gerektirir.

Kişi değişmiyorsa sorun o kişide değil değiştirme mekanizmasının çalışmamasındadır. Parti kongresi başarısızlıklarına rağmen aynı kişiyi seçiyorsa “hayrını görün” demekten başka yapacak şey yoktur.

Toplumsal yapımıza pek uymamakla birlikte aktif yaşlılar dünya ölçeğinde artıyor, bu durum kaçınılmaz olarak bize de yansıyacaktır. İtirazlar olabilir ama önemli değildir. Yüksek performans çok şeyi halleder.