Şuanda 97 konuk çevrimiçi
BugünBugün4406
DünDün3402
Bu haftaBu hafta12130
Bu ayBu ay12130
ToplamToplam10480554
Emin Karaca'nın anısına... PDF Yazdır e-Posta


Emin Karaca’yı kaybettiğimizi öğrendim. Server Tanilli ve Fakir Baykurt ile birlikte Yazın Dergisi’nin neredeyse her sayısında yazan bir yazarımızdı. Kaç kere Almanya’ya geldi; Münih, Düsseldorf, Frankfurt ve muhtemelen hatırlamadığım başka kentlerde kaç kere okuma akşamı düzenledik, hatırlamıyorum.

1990’lı yıllarda çok sigara içtiğini biliyorum. 1993’te Küba’ya gittiğimde Cohiba purolarından getirmiştim ve çok makbule geçmişti. Diliyle puronun her tarafını ıslatır, öyle içerdi. Bu işin erbabı olduğuna göre demek içimi böyle daha güzel oluyordu.

2000 yılında değişik Avrupa ülkelerini dolaşarak adı öne çıkmış politik mültecilerle söyleşi yaptı ve Milliyet Yayınları’nda yayınlandı. Kitap sonraki yıllarda başka bir yayınevinde yeniden basılmış. Uzun bir söyleşi yapmıştık. İkinci kere üniversiteye başlamamın özellikle hoşuna gittiğini hatırlıyorum.

Sonraki yıllarda kalp krizi geçirdiğini duydum ve hala çok sigara içiyor muydu, bilmiyorum.

Bu ülkede sosyalist hareketin kişiler çerçevesinde anlatılan tarihini öğrenmek isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir yazardır Emin Karaca…

Nazım Hikmet ve eski komünistler üzerine kitapları yayınlandı.

İnternette yer alan 25 Yılın Ardından Yazın’dan Seçmeler kitabında da üç yazısı yer alıyordu: Türkiye Sosyalizmine Çıkış Yolu Arayan Adam: Mehmet Ali Aybar, Bu Dünyadan Yılmaz Güney de Geçti ve Orhan Müs: Fakirler Bir Dostunu Yitirdi.

Kitaba daha fazla yazısını almak isterdim ama ben dahil dergiye en fazla yazanlardan seçtiğim üç yazıdan fazlasına yer vermedim, aksi durumda kitap fazlasıyla kalın olacaktı.

İleride ikinci bir seçme yapıp ilk kitapta yer almayan önemli yazılara yer vermeyi planlıyorum.

Emin Karaca’nın diğer yazıları da bunlar arasındadır…

Bu dünyada çok iz bırakan bir insan olarak unutulmayacaktır…