Şuanda 169 konuk çevrimiçi
BugünBugün4451
DünDün3402
Bu haftaBu hafta12175
Bu ayBu ay12175
ToplamToplam10480599
6 Mayıs ve unutulan bir eylem PDF Yazdır e-Posta


6 Mayıs tarihi yaklaşınca geçtiğimiz yıllarda sadece Kızıldere’nin sözü edilirdi. İdam edilme tehlikesi bulunan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın kurtarılabilmesi için ve bu anlamda dayanışma amacıyla eylem yapan on kişi Kızıldere’de hayatını kaybetmişti.

Değişik kereler açıkladığım gibi bu bir dayanışma eylemi değildi. Denizlerin idamlarının engellenmesi zamanın devrimci hareketi için büyük zafer olacaktı, engellenemedi.

Dayanışma eylemi gibi görünmesine karşın Kızıldere ile sonuçlanan eylem daha kapsamlı bir politik içeriğe sahipti.

Yapılamadı…

İkinci olarak, o da son yıllarda, Jandarma Genel Komutanı Kemalettin Eken’i kaçırma teşebbüsü üzerinde durulur. Bu eylem de başarısızlıkla sonuçlanmış, Niyazi Yıldızhan hayatını kaybetmişti.

Bir başka eylem daha vardı ama hatırlanmıyor:

İdamlarından birkaç gün önce Ankara-İstanbul seferini yapan THY uçağı Sofya’ya kaçırılmıştı. Amaç idamın durdurulmasıydı.

İnsanlar bu önemli eylemi neden hatırlamıyor, anlayamadım.

Eylemi yapan üç kişiydi. Hiç birini tanımıyordum. THKO'luydular. Yıllar sonra eylemi yapanlardan Sefer Şimşek ile Frankfurt’ta karşılaştım. Onun bana aktardıklarına göre uçakta Ömer İnönü de vardı.

Zamanın Türkiye hükümeti Bulgaristan’a uçağa operasyon yapabileceklerini söyleyip izin istemiş, Bulgaristan kabul etmemiş. Ardından Bulgar yetkililere göre Türkiye hükümeti idamları gerçekleştirmeme sözü vermiş, bunun üzerine uçağı kaçıranlar teslim oluyorlar. Ardından da idamlar gerçekleştiriliyor.

Zamanında büyük bir eylemdi ama herhalde ölen olmadığı için kimse hatırlamıyor.

Başka neden bulamadım.

Başarılı olamamaksa, öncekiler de başarılı olamamıştı.

Bu eylemin diğer ikisinden tek farkı ölen olmamasıydı.