Şuanda 282 konuk çevrimiçi
BugünBugün4150
DünDün3402
Bu haftaBu hafta11874
Bu ayBu ay11874
ToplamToplam10480298
Anti siyonizm ve anti semitizm PDF Yazdır e-Posta


İkisinin arasındaki farkı normal olarak herkes bilir: anti Siyonizm İsrail devletinin Filistin’de iki devletli çözüme yanaşmamasının, Kudüs’ü başkent ilan etmesinin, saldırganlığının ve işgalciliğinin eleştirilmesi demektir.

Anti semitizm ise Yahudi karşıtlığıdır.

Bunu kimse üzerine alınmaz. Anti semitizm ile Naziler arasında paralellik doğal olarak kurulur. Onlar Yahudi karşıtlıklarını açık olarak sergilemişler ve tarihin en büyük soykırımı Avrupa kıtası çapında Yahudilere uygulamışlardır.

İkincisini kimse üzerine alınmaz ama bu alınmayanların az olmayan bir bölümü anti semitiktir.

İsrail Filistinlilere saldırdığında kınarlar, tersi olduğunda sessiz kalırlar.

Bunun anlamı “ölsün de Yahudi ölsün” demektir.

Yıllarını tam hatırlamıyorum ama sanırım 15 yıl kadar önceydi, birkaç yıl boyunca Filistinliler İsrail’e canlı bombalar gönderdiler. Kişi belediye otobüsüne biniyor veya bir pastaneye giriyor ve kendini havaya uçuruyordu. Duruma göre bazı eylemlerde 15-10 kişi, bazılarında ise birkaç kişi ölüyordu.

Ölenlerin genç veya yaşlı, kadın, erkek ya da çocuk olması fark etmiyordu; önemli olan Yahudi olmalarıydı.

Şu sıralar İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları üzerine hop oturup hop kalkanların bu eylemleri kınadıklarını hatırlamıyorum.

Bu eylemlerin Yahudilerde büyük bir birikim yaratacağını, misilleme isteyenlerin artacağını, Filistinlilerin haklarını savunan Yahudilerin konumunu zayıflatacağını düşünmüyorlardı. Önemli olan olabildiğince çok sayıda Yahudinin ölmesiydi.

Bu eylemleri hangi örgüt ya da örgütler yapıyordu hatırlamıyorum ama islamcı örgütlerdi.

Bu eylemlere karşı sessiz kalmak ama İsrail’in saldırılarını kınamak anti semitizm değildir de nedir?

Benzer örneği geçmişe gitmeden bugün de görebiliyoruz.

Hamas insanların oturduğu binalara roket rampaları kuruyor ve İsrail’e roket fırlatıyor. İsrail de bu binalara vuruyor; bu nedenle kadınlar ve çocuklar ölüyor.

İsrail’in yerinde başka bir devlet olsaydı da aynısını yapardı.

Hamas’ın İsrail’e attığı roketlerden bazıları can kaybına yol açtı ve Hürriyet gibi gazeteler bunu neredeyse sevinçle duyurdular.

Şunu açık olarak söyleyebilmek mümkündür:

İsrail devleti dışındaki Filistinlilerle –Filistinlilerin bir bölümü İsrail vatandaşıdır- İsrail halkı arasına artan oranda düşmanlık girmektedir. Bunun anlamı, iki devletli çözümün gittikçe imkansız duruma gelmesidir.

Birbirinden artan oranda nefret eden iki halk nasıl yan yana yaşayacak?

Ne İsrail bombalarıyla ölen Gazze’deki Filistinliler ve ne de canlı bombaların eylemleriyle yakınlarını kaybeden Yahudiler bu yaşadıklarını herhalde unutmayacaklardır.

Bu durumda İsrail ve Filistin devletlerinin birlikte yaşaması çözümü gittikçe hayal olmaktadır.

Talep olarak iyidir ama pratiğe geçmesi gittikçe imkansız duruma gelmektedir.