Şuanda 189 konuk çevrimiçi
BugünBugün3660
DünDün3402
Bu haftaBu hafta11384
Bu ayBu ay11384
ToplamToplam10479808
Küba: ajitasyonu bırakın da destek olun! PDF Yazdır e-Posta


Küba’da rejime karşı yapılan gösterinin yayılacağını ve kapitalizme geçileceğini hiç ama hiç sanmıyorum. Küba’da herkes şunu biliyor: ekonomik durumumuz kötü ama gelecek olan daha da kötü olacaktır.

Avrupa Birliği organlarının yıllar önce yaptığı belirleme vardı: ABD ambargosu Küba’da rejimin ömrünü uzatıyor!

Gerçek payı var. Küba burjuvazisi Florida’da rejimin yıkılmasını bekliyor ve adaya dönebilirlerse eğer ilk yapacakları iş yıllar önce devrimin el koyduğu mallarını geri almaktır. Onların arazilerine başkaları ev mi yapmış, evler duruyor da başkaları mı oturuyor; hepsini kovacaklardır.

Che Guevara Kısa Uzun Bir Hayat kitabında başka konuların yanı sıra Küba’nın 1991 sonrasındaki tarihini de anlatmıştım. Küba’ya yıllarca büyük ekonomik destek sağlayan Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nin ve SSCB’nin çözülüp tarihe karışmasından sonraki durum çok daha kötüydü. Küba bir dönem çift para sistemine geçmek zorunda kalmıştı: Dolar ve Peso.

Yavaştan durumu düzelttiler ama pandemi nedeniyle turizm gelirinin neredeyse sıfırlanması ekonomiye büyük darbe vurdu.

Yapılması gereken facebookta ajitasyon değildir, dayanışmadır.

Küba’nın dövize ihtiyacı var. Gidin Küba elçiliğine, 10-20-30 ya da daha fazla Dolar veya Avro verin. Dayanışma lafla değil somut destekle yürür. 1990’lı yıllarda burada aynısını yapmıştık. Avrupa ülkelerinin ilerici ve sosyalist partileri çok daha fazlasını yapmıştı.

Gücünüz neye yetiyorsa destek olun, dayanışma böyle yapılır.

İnsanlara laf yetiştirmenin hiç gereği bulunmuyor.