Şuanda 274 konuk çevrimiçi
BugünBugün3698
DünDün3402
Bu haftaBu hafta11422
Bu ayBu ay11422
ToplamToplam10479846
Ulusal cihad-küresel cihad PDF Yazdır e-Posta


Video yayınına başladıktan sonra tersinin olması gerekirken site ve Facebook’ta yayınlanan yazıların okur sayısı arttı. Nedenini tam olarak bilmek mümkün değil ancak tahminimizin aksine okumaktan dinlemeye transfer olan sayı en azından şimdilik fazla değildir. Bu nedenle videolarda anlatılan konuları yazılı olarak da ifade etmek gereği ortaya çıktı. Aynı kelimelerle olmaz tabii ama aynı içerikte… İsteyen hem dinler hem de okur böylece “çift dikiş” olur.

Ulusal ve küresel cihad arasındaki farklılığın bilinmesi gerekir.

Bazı örgütler için İslam devleti kurulması ulusal sınırlar içindeki bir sorundur, bazıları ise bunu dünya çapında gerçekleştirmeye çalışır.

Taliban ve Filistin’de Gazze Şeridi’ndeki Hamas ulusal cihad örgütlerine örnek olarak verilebilir. Taliban’ın küresel cihad örgütü olan El Kaide ile bağlantısı olmakla birlikte ayrı bir örgüttür ve bugüne kadar uluslararası çapta ne eylemi olmuştur ve de bu yönde açıklaması vardır.

Küresel cihad örgütü ise başlıca iki tanedir: El Kaide ve İslam Devleti. Bu iki örgüt belirli bir ülkede değil dünyanın bütün ülkelerinde İslam devletini gerçekleştirmeye çalışırlar. Eylem alanları da ulusal sınırlarla sınırlı değildir, teorik olarak bütün dünya ülkeleridir.

Bu özelliklerinin doğal sonucu olarak küresel cihad örgütlerinin yapısı daha çokulusludur. Hamas’ta Filistinliler, Taliban’da ise neredeyse tümüyle Afganlar yer alır. Bu Afganlar değişik etnik kökenlerden gelebilir. Çoğu Paştun olmakla birlikte aralarında Özbek, Tacik ve başka kökenden gelenler de bulunabilir

El Kaide ve İslam Devleti’nin militanları ise daha çeşitlidir.

Mesela Fransa, Belçika, Almanya gibi ülkelerde doğup büyüyenlerden El Kaide eylemlerine katılanlar vardır.

İslam Devleti ise daha geniş çokulusludur. Dünyanın yaklaşık 80 ülkesinden gelen insanlar genellikle Türkiye’den geçip Irak ve Suriye’de bu örgüte katılmıştır. Bunların yaklaşık yüzde 20’si kadındır. Katılanlar arasında Kürtler ve Aleviler de bulunmaktadır.

İslam Devleti içinde Iraklılardan sonra en fazla bulunanlar Çeçenler olsa gerektir. Çeçenistan’da İslam devleti hedefli ayaklanmanın Rusya tarafından kanlı biçimde bastırılmasının ardından bu alandaki militanlar Irak ve Suriye’ye gelmiştir. Daha sonra –başkalarıyla birlikte- Libya’ya gideceklerdir. İslam devleti bu ülkede bir dönem insan kaçaklığını düzenleyerek yüksek miktarda para kazanacaktı.

Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerin değişik kentlerinde yapılan İslam Devleti eylemleri ise genellikle bu ülkede doğup büyümüş kişiler tarafından düzenlenmiştir.

İslam Devleti, El Kaide’de daha yaygın bir örgüttür ve bir süreden beri Afganistan’da da faaliyet göstermektedir.

El Kaide ile büyük iki farklılığı –başka farklar da vardır- şunlardır:

El Kaide Şiileri düşman olarak görmezken, İslam Devleti görür ve öldürür.

 

İslam Devleti kadınların savaşa katılabilecekleri ve toplumsal hayatta aktif olabilecekleri görüşüne sahiptir. Kendisinden olmayan kadınları esir pazarında satar, öldürür, tecavüz eder. Buna karşılık kendisinden olanların evde oturması gerektiğini savunmaz. Bu örgüt bir dönem kadın tugayı da kurmuştu. Kadınların savaşa geri planda da olsa katılması gerektiğini savunur.