Şuanda 219 konuk çevrimiçi
BugünBugün3677
DünDün3402
Bu haftaBu hafta11401
Bu ayBu ay11401
ToplamToplam10479825
Muhtemel yeni bir Suriye-PYD görüşmesi PDF Yazdır e-Posta


Ortadoğu’da yapılan anlaşmaların genellikle uygulanmadan ortadan kalktığını biliyoruz. Bu nedenle Suriye yönetiminin PYD’nin bölgesel özerklik isteğine tümüyle olmasa bile biraz yakınlaşır gibi olmasıyla ilgilenmedim. Bu konuda yapılan birkaç yorumu da “insan bu kadar kör olabilir mi?” düşüncesi içinde hayretle okudum.

Suriye’de bazı yasalar değişmiş, ülke daha ademi merkeziyetçi olmuş ve bu temelde yeni bir Suriye-PYD görüşmesinden anlaşma doğabilir miymiş?

Bu konuda doğru dürüst bir analiz yapmak için politik bilimci olmak gerekmez.

Suriye-PYD görüşmesinde –gerçekleşirse eğer- masada görünmeyen bir üçüncü taraf, ABD bulunacaktır. ABD’nin uygun görmediği bir anlaşmayı PYD kabul edemez.

PYD’nin bölgedeki varlığı ABD’nin gerekli korumayı sürdürmesine ve bu nedenle de Türkiye’nin müdahale edememesine bağlıdır. ABD’nin bırakın bölgeden çekilmeyi, “ben karışmam” mesajı vermesi bile Türkiye’nin saldırması için yeterlidir. Bu saldırıda Suriye’den gereken desteğin alınacağına da kuşku yoktur ama Türkiye bu destek olmadan da PYD’ye büyük darbe indirebilir.

Suriye ile PYD’nin hiç mümkün görünmeyen anlaşması özellikle Suriye için önem taşıyor çünkü PYD ekonomik olarak önemli bir bölgeyi elinde tutuyor.

ABD, Rusya, İran ve Türkiye arasında paylaşılmış bir ülke durumunda olan Suriye’nin önemli bir alanında da PYD bulunuyor. İsrail de gerek gördüğü zaman Suriye içindeki İran askeri hedeflerini bombalıyor.

Sanki ciddiye alan varmış gibi Suriye yönetimi “egemenlik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle” protesto ediyor, yabancı güçlerin topraklarını terk etmesini istiyor.

ABD bölgede bulunduğu sürece Suriye ile PYD arasında iki tarafı da tatmin edecek anlaşma olamaz. Açıkça “olmaz” denilmez ama konu bugüne kadar olduğu gibi sürüncemede kalmaya devam eder. Görüşmeler görüşmeleri izler ve ilerleme olmaz.

ABD bölgeyi herhangi bir nedenle terk ederse Suriye için anlaşmanın gereği kalmaz.

Gündemde olan PYD’nin yok edilmesi ya da iyice zayıflatılmasıdır.

Ortadoğu’da söz, tutulmamak için verilir; anlaşma ise ilk fırsatta bozulması için yapılır.