Şuanda 190 konuk çevrimiçi
BugünBugün3661
DünDün3402
Bu haftaBu hafta11385
Bu ayBu ay11385
ToplamToplam10479809
Selam olsun 52. yılında Dev Genç'e PDF Yazdır e-Posta


 

 

Duvara kocaman harflerle ve kırmızı boyayla yazılmış bu yazıyı görünce şaşırdım. Frankfurt’un işlek olmayan bir sokağında ama gelip geçen metrodan görülen duvarına yazılmıştı böyle bir yazı…

Yazıdan yazanı çıkarmaya çalışırsak…

Genc’e yazılmıştı tam olarak…

E’yi ayırdığına göre yazanın Türkçe bilgisi fena değil, öyle anlaşılıyor ama Almanya’da büyümüş olsa gerek çünkü Ç harfini kullanmamış. Almancada Ç yoktur.

Ardından internete baktım, Dev Genç’in kuruluşu 52 yıl önce bu günlerde gerçekleşmiş…

Dev Genç’e üye miydim, bilmiyorum, çünkü üyelik formu doldurmadım.

Dev Genç merkez yayın organı İleri’nin Ocak 1971 tarihli son sayısının yazı işleri sorumlusu olduğuma göre herhalde üyeydim. ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü’ne Mayıs 1970’te üye olmuştum ama bildiğim kadarıyla buraya üye olan otomatik olarak Dev Genç üyesi olmuyordu.

Önemli değil; olaylar hızlanmış, siyasi cinayetler başlamış, kimsenin resmen üye olmakla uğraşacak durumu yoktu.

Dahası, İleri’nin o sayısı hakkında hakkımda soruşturma da açılmadı. Bana sorarsanız o sayıda soruşturma açılacak bir şey de yoktu ama Dev Genç yayın organı olması soruşturma açılması için yeterliydi.

Bu sayıda adım yazıyordu ama Mihri Belli ile yaşanan ayrılık sonrasında İleri’nin önceki beş sayısının sorumlusu emniyet müdürlüğü belgelerinde değişmeden kalmıştı. Anlayacağınız ben “resmi olarak” yazı işleri sorumlusu değildim; dergide yazı işleri sorumlusu olarak adım vardı ama “resmi olarak değil”.

Kimin aklına Almanya’da duvara böyle yazmak gelir, bilemiyorum…