Şuanda 185 konuk çevrimiçi
BugünBugün3291
DünDün3402
Bu haftaBu hafta11015
Bu ayBu ay11015
ToplamToplam10479439
Abdullah Dereli ve sınır geçme tekniği PDF Yazdır e-Posta


Yaklaşık bir ay süren Merkez Komitesi toplantısında birlikteydik. Bunun dışında birkaç kere Suriye’ye gittiğimde karşılaştık mı, hatırlamıyorum. Çalışma alanlarımız farklıydı.

Hastalığında ziyaretine gitmedim, anlamı yoktu. Teslim Töre’yi bile tanımadıktan sonra beni hatırlaması mümkün değildi. Ek olarak insanları kötü durumlarında görmek istemem, aklımda eski simasıyla kalsın, daha iyi.

Partinin Türkiye’den Suriye’ye ve diğer yönde insan geçirme uzmanıydı. Zor ve tehlikeli olan bu yolculukta parti hiç kayıp vermedi.

“Sınırı Londra Asfaltı’na çeviren adam” deyimi buradan gelir. O yıllarda Türkiye’de otoyol yoktu, olsaydı “sınırı otoyola çeviren adam” denirdi.

Uzun süren plenumda verilen aralarda bana sınır geçme tekniğini anlatmıştı.

Unutmayın, bu teknik 40 yıl kadar eskidir. O yıllarda ne gece görüş dürbünü ve ne de termal kamera vardı.

12 Eylül sonrasının ilk aylarında sınır boş sayılırdı, her iki yöne de kolayca geçiliyordu. Ardından dikenli tel çekildi ve nereden geçildiği belli olsun diye iki taraftaki toprak birkaç metre sürüldü. Karakollar yapıldı ve ek olarak da devriye vardı.

Sınırı geçecek grup tellerin yakınına kadar gelir ve tam siper yere yatarak en az bir saat çevreyi kollar. Genellikle bu kollama daha uzun sürer. Koyu renk elbise ve en üste tele kolaylıkla takılabilecek kazak giyilmemesi gerekir.

Grupta bir veya iki silah bulunur.

Abdullah Dereli durumun uygun olduğuna karar verince sürünerek teker teker tele yaklaşılır, tel kaldırılıp geçilir. Çevre gözetlenirken değişik bir durum yoksa devam edilir.

Son geçen, ki bu işleri bilmektedir, sürünerek geçilen ve iz bırakılan toprağı düzeltir.

Devriye gezenlerin bazısı sol sempatizanıdır. Kimlerdir bilinmez, kimse görmemiştir de ama davranışından anlaşılır. Devriye gezerken elindeki cep fenerini kısa süreli yakın söndürür. Bunun alamı, “buradayım, gelme” demektir.

Ölümünü duyuran bir arkadaş, ilerideki uygun günlerde bu adamın Suriye sınırına heykelini dikmek gerekir, diye yazmıştı.

Katılıyorum.

Değişik örgütlerin kayıplar verdiği sınır geçme işini büyük bir başarıyla yürütmüştü.