Şuanda 271 konuk çevrimiçi
BugünBugün2657
DünDün3402
Bu haftaBu hafta10381
Bu ayBu ay10381
ToplamToplam10478805
Yeni göç yolu PDF Yazdır e-Posta


Bu yolu yeni duydum. Muhtemelen daha önce de vardı ama denizde birkaç kişinin ölmesi üzerine gazetelerde haber olunca dikkatimi çekecekti.

Deniz deyince aklınıza hemen Libya’dan İtalya’ya veya Ege kıyılarından Yunan adalarına geçiş gelmesin. Bu yol Lübnan’dan motorla Kıbrıs’ın güney kesimine gidiş yoludur. Kıbrıs Rum kesimi Avrupa Birliği üyesi olduğu için yolculuğu başarıyla gerçekleştirenler bir Avrupa Birliği ülkesine ayak basmış oluyorlar.

Fiyat kişi başına 1000 dolarmış, artıp eksilebilir tabii…

Her deniz geçişinde rastlanan durum burada da olmuş: yolculuk yapılan motor kapasitesinin çok üzerinde kişi alınca yolda alabora olmuş, birkaç kişi boğulmuş, kalanını Lübnan sahil güvenliği kurtarmış.

Kıbrıs’a gitmeye çalışanlar Lübnanlı değil Suriyeliler ve Filistinlilermiş…

Lübnan’da çok sayıda Suriyeli bulunuyor, sayıyı tam bilmiyorum ama bir milyona yakın… Sefalet içinde yaşıyorlar. AB fonlarından Lübnan hükümetine bu mülteciler için yardım yapılıyor ama tabii yetmiyor, arada birilerinin cebine de iniyordur. Para ödenerek Lübnan hükümetinin geçişleri engelleyeceği düşünülüyor. Bir oranda mutlaka gerçekleşiyordur ama insanları tutmak mümkün değildir.

Yaz ayları geliyor. Yine Libya’dan İtalya’ya, Ege sahiplerinden Yunan adalarına geçmek isterken teknenin batması sonucu boğulanları okuyacağız. Başarabilenlerden çok daha fazlası engelleniyor ama belirttiğim gibi insanların hepsini tutabilmek mümkün değildir.

Kimse Suriye’ye dönmek istemiyor.

Dönülecek ülke kalmadı… Suriye’nin önemli bölümü yıkılmış durumdadır ve savaş hafiflemiş olmakla birlikte bitmemiştir.

Kısa süre önce Rus uçakları İslam Devleti’nin yoğunlaştığı ve eğitim yaptığı alanları bombaladı.

İsrail savaş uçakları arada bir gelip birkaç yeri bombalayıp gidiyorlar.

Esad yönetimi Halep’teki Kürt mahallelerine bir süre yiyecek ambargosu uyguladı, sonra kaldırdı.

Ülkenin her tarafı kaynıyor ve insanlar da haklı olarak dönmek istemiyorlar.

Ülkenin genelinde savaş bitmemişse şu veya bu bölgenin şimdilik güvenli olması fazla anlam taşımaz, savaş oraya da sıçrayabilir.

Bu nedenle insanların gittikleri yerlerden Suriye’ye gönüllü olarak döneceklerini hiç sanmıyorum. Öncelikle can güvenlikleri için kaçmak zorunda kalan insanlar savaşın bitmediği ve çoğu yeri yıkılmış ülkeye gönüllü olarak neden dönsünler?

Almanya, İsveç, Kanada vb. gibi ülkelere gitmiş olanları büyük oranda unutun, en az yüzde 90’ı dönmeyecektir. Toplam sayıyı 1,5 milyon olarak tahmin edebiliriz.

Esad bilmem kaçıncı af yasasını çıkarmış ama kimin umurunda?

Türkiye, Lübnan ve Ürdün’dekilerin gönüllü olarak döneceklerini hiç ama hiç sanmıyorum.

Çok az bir bölüm dönebilir, gerisi gitmemek için elinden geleni yapacaktır.

 

Kendilerine göre haksız da sayılmazlar ayrıca…