Şuanda 291 konuk çevrimiçi
BugünBugün2669
DünDün3402
Bu haftaBu hafta10393
Bu ayBu ay10393
ToplamToplam10478817
Kendini hatırlatan kitap PDF Yazdır e-Posta


İnsan 26 tane kitap, sayısız makale de yazınca eskilerde kalanlardan şu veya bu nedenle önemsemediklerini unutabiliyor. Kitapta neyi anlattığınızı hatırlıyorsunuz ama bazı saptamaları unutabiliyorsunuz. Daha doğrusu saptamaları biliyorsunuz ama ilk kez orada yazdığınızı unutuyorsunuz.

Yaptığım yeni bir video programı gereği Rusya Federasyonu’ndaki ana muhalefet partisi (Rusya Federasyonu Komünist Partisi) hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmem gerekti. Kaynaklar var, baktım, derken aklıma Mayıs 1996’da yayınlanan Rusya’da Komünistler Ne İstiyor? kitabı geldi. Kitapta bu partinin 1993’te kuruluşundan sonraki birkaç yılını da incelemiştim.

İnce kitabı okudum ve şaşırdım.

Rusya’da milliyetçilerle komünistlerin yakınlığını orada ifade etmişim. Bugün aynen geçerlidir. RFKP, Putin’in bütün savaşlarını destekliyor ve mümkünse SSCB zamanındaki sınırlara ulaşılmasını hayal ediyor.

Yeltsin döneminde oligarkların ortaya çıkmasını ve desteklenmesini, bunların komünist partisinin önde gelen kişileri olduğunu ve devlet mallarının özelleştirilmesindeki zenginleşme yöntemlerini ayrıntılı olarak anlatmışım.

Bunları daha geç anlattığımı sanıyordum.

Aradan 26 yıl geçti, doğaldır ki o zamanki Rusya ile şimdiki farklıdır. Putin 2000’de devlet başkanı oldu. Kitap yazıldığı sırada RFKP Başkanı Zyuganov devlet başkanlığı seçiminde Yeltsin’in rakibiydi ve seçimi az farkla kaybedecekti.

Kitabı okumanızı öneririm. Gorbaçov döneminde uygulanan değişim politikasının yetersizlikleri de ayrıntılı anlatılıyor.

 

Kitap www.enginerkinerkitaplar.blogspot.com adresinde bulunmaktadır.