Şuanda 463 konuk çevrimiçi
BugünBugün2161
DünDün3402
Bu haftaBu hafta9885
Bu ayBu ay9885
ToplamToplam10478309
Suriye ve heyecanlanmayın rica ederim! PDF Yazdır e-Posta


Kalite çok düşmüş durumda… Nasıl ki insanlar öğrenimleriyle ilgisi bulunmayan alanlara sırf yandaş oldukları için sorumlu olarak atanıyorlarsa, benzeri politik analizcilerde de bulunuyor. Günlük olana, ön planda görünene bakıyorlar; ardından analiz yapıyorlar.

Suriye yönetimiyle muhtemel bir resmi görüşme için heyecanlanacak bir şey bulunmuyor. Türkiye, ABD ve Rusya’dan YPG’ye yönelik operasyon izni alamayınca, bu kez Suriye’yi deniyor. Suriye ile YPG’nin tasfiyesi konusunda anlaşma sağlansa bile, bundan bir şey olmayacağını Türkiye de biliyor. Suriye’nin kuzey doğusunda sadece YPG değil, ABD de bulunuyor. Suriye ile anlaşılabilirse, hiç sanmıyorum ama olabilirse, ABD’ye karşı ek baskı yapabilmek imkanı sağlanmış olur; hepsi bu kadar.

Oradaki ABD varlığını görmeden politik analiz yaptığını sanmak boş bir çabadır.

YPG, ABD’nin kabul etmeyeceği hiçbir anlaşmaya evet diyemez. Bu nedenle Suriye yönetimiyle YPG arasındaki görüşmelere de umut bağlamak anlamsızdır. Anlaşır gibi olurlar, analizciler heyecanlanır ve görüşmeler kesiliverir…

Türkiye gibi Suriye de YPG’yi tasfiye etmek istiyor. İki ülkenin bu konuda anlaşmasıyla –böyle bir anlaşma gerçekleşecek bile olsa- ilerleme sağlanmaz. Nedeni açıktır: orada ABD bulunuyor.