Şuanda 137 konuk çevrimiçi
BugünBugün1295
DünDün3402
Bu haftaBu hafta9019
Bu ayBu ay9019
ToplamToplam10477443
Çin Halk Cumhuriyeti konusunda... PDF Yazdır e-Posta


ÇHC konusunu araştırdığımı ve asıl konunun geri bir tarım ülkesi olan Çin’in 35 yılda nasıl dünya çapında ekonomik bir güç olduğu sorusunun cevaplandırılması olduğunu önceki yazılarda belirtmiştim.

Konunun iskeletini beni şaşırtan bir hızla bitirebildim.

Konu bitmedi ama cevabın çatısı belli oldu. Şimdi bu cevabın boşluklarının doldurulması gerekiyor ve bu daha fazla zaman alacaktır.

Çin konusuyla ilgili iki video yaptım, en az iki tane daha yapacağım.

Youtube’a girip tdas platform yazarsanız 132 videonun tümünü görebilirsiniz.

İlk iki bölümde Çin’de Mao’nun 1976’da ölümünün ardından iki yıl sonra başlayan büyük değişimin arka planı anlatıldı.

Büyük bir devrimin önderi olan Mao, yaşadığı sosyalizm döneminde (1949-1976) başarısızdır.

İleriye Doğru Büyük Atılım politikasında başarı sağlanamamıştır.

Kültür Devrimi (1966-1976) döneminde ülkeye verilen zarar daha da büyüktür.

Kültür Devrimi’ndeki büyük başarısızlık olmasaydı ülke Mao’nun ölümünün ardından kısa sürede gelişme rotasında büyük değişiklik yapmayabilirdi.

Sosyal emperyalizm tezi konusunda da Mao başarılı değildir. Arnavutluk dışındaki (o da geçici olarak) başka bir sosyalist ülkeyi etkileyemediği gibi, sosyalist olmayan ülkelerdeki sol hareketleri de önemli oranda yanına çekememiştir.

Bizde ise etkili olmuştur.

Çin Komünist Partisi Mao’nun ölümünden sonra da bir süre sosyal emperyalizm politikasını sürdürdü. “SSCB, ABD’den daha tehlikeli bir emperyalisttir) belirlemesiyle, ABD ile ekonomik alandaki yakınlaşma dönemi çakışmaktadır.

Arnavutluk (1912-1992) kitabında Arnavutluk Emek Partisi’nin hangi ülkeyi revizyonist ilan edeceğinin, o ülkeden gelen yardımın kesilmesiyle bağlantılı olduğunu açıklamıştım. (Bkz. www.enginerkinerkitaplar.blogspot.com)

Arnavutluk küçük ve ekonomisi zayıf bir ülkedir. Dış yardıma ihtiyacı vardır ve yardım sürdüğü sürece ilgili ülke sosyalisttir.

Yandaşları zamanında gerek Mao gerekse de Enver Hoca’nın belirlemelerinde derin teorik içerik bulurlar, ardından da unutmak zorunda kalırlardı.

Mao’nun şiddetle savunduğu büyük köy komünleri ölümünden hemen sonra tabandan gelen bir hareketi ÇKP MK’sının da onaylamasıyla dağılacaktır.

Tarım üretimi yetersizdi, insanlar açtı ve Marx-Engels-Lenin-Mao Zedung düşüncesine daha derinden inanmakla da karınları doymuyordu.

ÇKP birkaç yıl sonra Mao’nun sol hatalarını mahkum edecekti.

 

Mao büyük bir önderdi, buna kuşku yok ama Çin’e büyük zarar veren vahim hataları da vardı.