Şuanda 244 konuk çevrimiçi
BugünBugün1359
DünDün3402
Bu haftaBu hafta9083
Bu ayBu ay9083
ToplamToplam10477507
Yeni video konuları PDF Yazdır e-Posta


Önceki bir yazıda da belirtmiştim, her videonun konusunu yazıyorum. Sayı az olunca insan hepsini hatırlayabilir ama sayı fazlalaşınca -şu anda 144 tane- insan unutabilir ve yapılmış olanı yeniden yapabilir.

144 video arasında sayıca en fazla olanı Ukrayna konusuna ayrılmış. Tek kutuplu dünyanın sone ermesi, Rusya’ya ambargonun Batı ülkelerini vurması gibi konular da dahil 15 video. Ardından marksizm konusu geliyor, 10 tane. Ardından –bence-videolardaki anlatımın en başarılı olduğu konu Çin Halk Cumhuriyeti geliyor; 10 adet.

Bu ülke, geri bir tarım ülkesinden 30-35 yılda dünya çapında bir güce nasıl ulaştı? sorusunun cevabı verilebildi.

Modern fizik ve felsefe konusu bir başka alan ve bu alan yeni videoları bekliyor.

Ama sırada başkaları bulunuyor.

Che Guevara dizisi 5. video ile sona erecek ve ardından yapay zeka –giriş- gelecek. Burada teknik açıklamalardan çok yapay zekanın gelişme düzeyi ve insan zekasının neden önüne geçemeyeceğini açıklamaya çalışacağım.

Bunun için sonraki konu gerekli: yeni zihin felsefesi. Yeni zihin felsefesinin – gelişmesi 1980 sonrasıdır- temel argümanı “genişlemiş zihin”dir ve buradan yapay zekanın gelişme potansiyelinin sınırını çıkarabiliyorsunuz.

Sanırım iki bölüm olacak bu konunun ardından teknik felsefesi gelecek…

Kaç bölüm sürer bilemiyorum.

Yapay zeka akıllı makinelerde somutlanıyorsa bunun teknikle yakından ilgisi vardır.

Burada felsefe denilince bildiğimiz felsefeyi anlamayın. Buradaki felsefe belirli bir alanla bütünleşen ve esas olarak doğa bilimleri yöntemlerini kullanan felsefedir. Pratikle, deneyle doğrudan bağı vardır; akıl yürütmekten ibaret değildir.

Felsefedeki bu dönüşümü anlamak önemlidir ve bunu Hegel ve Marx’tan öğrenemezsiniz.

Felsefenin bütün önemli kişilerinin temel yapıtlarını okumaya çalışın ama felsefedeki dönüşümü de gözde kaçırmayın.

Parçacık mekaniğinin kurucularından Werner Heisenberg, modern fiziğin ancak felsefeyle anlaşılabileceğini belirtmişti. Burada felsefe fizikle iç içedir. Vardığı sonuçları deneysel olarak denetler, doğru ve yanlışı buna göre ayırır.

Modern zihin felsefesi de aynı anlayışa dayanır.

 

Toplam sayısı bilemiyorum ama üç konu birden 6-9 program tutar sanıyorum.