Şuanda 500 konuk çevrimiçi
BugünBugün1506
DünDün3402
Bu haftaBu hafta9230
Bu ayBu ay9230
ToplamToplam10477654
GÖÇ PDF Yazdır e-Posta


Depremin büyük yıkıma yol açtığı illerden öncelikle yakın kentlere göç yaşanıyor. Bunlar özellikle Antep, Maraş ve Hatay’dır. Rakamlar bilinmemekle birlikte göç edenlerin sayısı binlerle ifade ediliyor.

Genellikle yakın yerlerdeki tanıdıklarına gidiyorlar. Mesela Hatay’ın değişik bölgelerinden özellikle Mersin ve Tarsus’a göç var. Artçı olmayan yeni ve orta şiddetteki deprem bu göçü hızlandıracaktır.

Bu insanların bir bölümü göç ettikleri yerlerden başka yerlere de gidebilirler. Oran vermek mümkün olmamakla birlikte gidenlerin küçük olmayan bir bölümünün geri dönmeyeceği söylenebilir.

Evleri yıkıldı, yenileri yapılacak ama bu şimdilik vaat düzeyindedir. Diyelim ki yapıldı; insanlar deprem kuşağı üzerindeki evlerine neden geri dönsünler?

İmkanı olan dönmeyecektir.

Antakya’nın etnik yapısının değişeceği şimdiden söylenebilir. Gidenlerin küçük olmayan bir bölümü dönmeyecektir. Yerlerine kimler gelir ve gidip dönmeyenlerin yeri dolar mı bilemiyorum.

Bir iddiaya göre Hatay’a Suriyeliler dolacaktır.

Mümkündür. Türkiye zaten Suriye’yi içine çekiyor yıllardan beri…

Hatay’dan bir hemşire durumu Facebook’ta yazmış: küçük yaşta evlenip 17 yaşında üçüncü doğumunu yapan kadınlar, birkaç karılı erkekler, çok sayıda çocuk… Bunların hepsi Türkiye’ye gelmek istiyormuş…

Mümkündür. Türkiye’de durum ne kadar zor olursa olsun yine de Suriye ile karşılaştırılamayacak kadar iyidir.

Bu insanların büyük bölümünün ülkeye girebileceğini sanmıyorum çünkü Türkiye’nin amacı Suriye içindeki varlığını genişleterek sürdürmektir. Bunun için de o insanların büyük oranda orada kalması gerekiyor.

Büyük bir iç göç yaşanıyor. Bunun bir bölümünün dış göçe dönüşmesi zor görünüyor.

Almanya deprem bölgesinden olan ve yakınları Almanya’da bulunan kişilere üç ay için kolay vize vereceğini açıkladı ama siz açıklamaya bakmayın. Yakınlarını üç ay için getirecek kişilerin muhtemel hastalık durumunda bütün masrafları üstlenmesi gerekecektir. Almanya herhangi bir yükün altına girmiyor. Tersine, kaç kişi gelirse artık, Almanya’da iç tüketimi artıracaktır.

Ukraynalıların durumu karşılaştırılamayacak kadar iyidir.

Yaklaşık bir milyon kişi geldi; iltica başvurusu yapmalarına gerek bulunmuyor ve hemen asgari geçim masrafları karşılanmaya başlandı.

 

Durum bir ay içinde daha fazla açıklığa kavuşur.