Şuanda 303 konuk çevrimiçi
BugünBugün228
DünDün3402
Bu haftaBu hafta7952
Bu ayBu ay7952
ToplamToplam10476376
Ülke dışında seçim bitti PDF Yazdır e-Posta


Ülke dışındaki seçimde seçmen sayısının fazlalığı nedeniyle 13 gün süren Almanya’daki seçim de sona erdi. Belirtilen rakamlara göre beş yıl önceki seçime göre bu yıl kullanılan oy sayısı yaklaşık 500 bin fazla. Ülkelere göre dağılımı henüz bilmiyoruz. Seçime katılma oranı bütün ülkelerin ortalaması olarak yüzde 53 kadar…

Ülke dışındaki seçimin bitişiyle ilgili olarak bugünkü Bianet’te Tuncay Yılmaz’ın objektif diyebileceğim bir yazısı yayınlandı. Tuncay; AKP’nin eskisi kadar açık farkla önde olmasa bile yine birinci parti olacağını, bu parti kadrolarının disiplinli çalıştıklarını belirtiyor; ardından CHP’nin neredeyse bir yıl önce seçime hazırlık çalışmasına girdiğini ve ikinci parti durumuna yükseleceğini anlatıyor. Yeşil Sol Parti’ye gelince değişik nedenlerle gereken çabanın gösterilemediğini, “kitlenin ferasetiyle” seçime katılım sağlandığını anlatıyor.

YSP’nin performansının beş yıl önceki HDP performansından geri düşmediğini belirtiyor ki aynı görüşte değilim. CHP belirgin olarak yükseldiyse ve yarım milyon civarında daha fazla katılım varsa, HPD’nin beş yıl önceki konumunu muhafaza etmesi mümkün değildir. Hele de “yeterli çabanın gösterilemediği” de belirtildikten sonra…

enginerkiner.org sitesindeki HDP ile ilgili önceki yazılara giderek –ilki 24 Eylül 2022’de yayınlanmıştı- yapılan saptamalara bakarsanız, Tuncay Yılmaz’ın söyledikleriyle örtüştüğünü görürsünüz.

AKP’nin aralıksız çalışması, CHP’deki büyük yükseliş ve HDP’deki umursamazlık ve düşüş; bunların hepsini belirtmiştim. Diyeceğim, bugünden aylar önce bunları görmek zor değildi. Alanı tanıyorsanız bu sonuçları kolayca tahmin edebilirsiniz.

Önce sormak gerekir; neden?

HDP ve ilgili örgütlerin Avrupa ülkelerinde çok sayıda kadrosu bulunuyor. Eski milletvekilleri, şu veya bu örgütün yöneticileri sürgüne Avrupa ülkelerine gelmişler. Kadro eksikleri bulunmuyor, kadroları fazlasıyla var.

Çalışmalarının engellenmesi, gözaltına alınmaları, tutuklanmaları da söz konusu değildir.

Bu insanlar neden çalışmıyorlar?

YSP ya da diğer adıyla HDP bu yılki seçimde sahada yok gibiydi.

Birkaç neden sayılabilir:

Birincisi; Tuncay Yılmaz’ın da belirttiği gibi sosyal medyaya fazla düşkünler. Buradaki belirlemelerle, birbirlerini ajite etmeleriyle bir şey olacak sanıyorlar. Kısacası gerçek dünyadan çok sanal alemde yaşıyorlar.

Sanal alem, gerçek dünyada var olanı en fazla yüzde 15 yukarı çıkarır ya da aşağıya indirir. Fazlasını yapamaz. Sanal alemde birbirinizi ajite edebilirsiniz ama bunun karşılığını gerçek dünyada göremezsiniz.

İkincisi; HDP çevresindeki Kürtler –önceden partinin adı başkaydı ama burada isim önemli değildir- neredeyse 30 yıldır Avrupa ülkelerinde bulunuyorlar ama bu ülkelerde nasıl politika yapılacağını öğrenemediler.

Faaliyetleri iki konuda odaklanmıştır: diplomatik faaliyet (bunu da yapamıyorlar) ve Kürdistan’a lojistik destek… Avrupa ülkelerindeki geniş Kürt kitlesinin sürekli eğitilmesi, yönlendirilmesi yoktur denilebilir. Son yıllarda bu faaliyet iyice geriledi. Kitle seçimden seçime hatırlanıyor. Bu insanların çok sayıda derneği de devamsızlıktan kapanmış durumdadır.

Eklemek gerekir; Türk soluna verip veriştirmekle bu büyük açıklar kapatılamıyor. Bunu yapanlar belki kendilerini tatmin ediyorlar ama pratikte değişen bir şey olmuyor.

Son olarak bir isimden söz edeceğim: Kadir Akın. Tanımam ama duymuşluğum vardır.

24 Eylül’de yayınlanan ve HDP ile ilgili yazımdan sonra (o sırada HDP, YSP adıyla seçime katılma kararı vermemişti) “Dünyanın kendi etrafında döndüğünü sanıyorsun” diye bir belirleme yapmıştı. Ben de cevap olarak aslında kendisinin aynısını yaptığını yazmıştım.

30 yıl öncesinde yaşamıyoruz. Kişinin bir alanı bilmesi için mutlaka orada yaşaması gerekmiyor. Bilgi kaynakları fazlasıyla çoğaldı. Bu nedenle “Avrupa ülkelerinde yaşamıyorsun, buradan ne anlarsın?” gibisinden bir söz söylemeyeceğim ancak Çinlilerin “Kurbağa gökyüzünü kuyunun ağzı kadar sanır” sözünü de anmadan geçemeyeceğim.

Anlaşılan bu arkadaş da sosyal medyada fazlasıyla ajite olmuş ve orasını gerçek dünya ile yaklaşık eşdeğer sanmış. HDP’deki gidişatı 7,5 ay önce belirtmiştim. Bunun kimi Kürt milliyetçilerinin sandığı gibi HDP düşmanlığı ile ilgisi bulunmuyor. Durum buydu, aylar öncesinden görünüyordu ve ben de bunu belirtiyordum.

 

Geçmiş olsun, başka ne diyeyim?