Şuanda 388 konuk çevrimiçi
BugünBugün295
DünDün3402
Bu haftaBu hafta8019
Bu ayBu ay8019
ToplamToplam10476443
İkinci tur PDF Yazdır e-Posta


Sandıkların neredeyse yüzde 90’ı açıldı ve başkanlık seçimi ikinci tura kaldı denilebilir.

RTE’nin mi yoksa Kılıçdaroğlu’nun mu daha fazla oy aldığı ilk turda önemli değildir. Taraflardan birisi yüzde 50’yi aşamazsa seçim ikinci tura kalır.

Bu durumu “seçim tahmini” başlıklı yazımda öngörmüştüm. Orada da belirttiğim gibi KONDA’nın tahminine güvenirim, öngörüyü onlardan almıştım.

Seçimin ikinci tura kalması durumunda Erdoğan’ın seçilme şansı daha yüksektir.

Sinan Oğan’ın şu anda yüzde 5,3 olan oy yüzdesi onun yanına geçeceği gibi, ülke dışındaki seçimde şimdikinden daha büyük fark yapacaktır.

Ülke dışında oy kullanma süresi bu kez 4 gündür, daha önce belirleyici bölge olan Almanya’da 13 gündü. Aynı kitlenin üçte biri kadar zamanda oy kullanması mümkün değildir. Daha örgütlü olanlar konsoloslukların önünü erkenden doldurup uzun kuyruk oluşturarak daha az örgütlü olanların beklemektense oy kullanmamayı tercih etmelerini sağlayabilecektir.

Bu da en başta AKP’liler tarafından yapılacaktır.

HDP/YSP’nin oyu tahmin ettiğim gibi azaldı. 100 milletvekili hedefi fazlasıyla fantastikti, anlaşılan bu parti eski milletvekili sayısını bile koruyamayacaktır. TİP’in bazı bölgelerde seçime ayrı girmiş olması bu kadar büyük kayba neden olmuş olamaz.

Daha ayrıntılı değerlendirmeyi birkaç gün sonra yaparım.