Şuanda 69 konuk çevrimiçi
BugünBugün51
DünDün3402
Bu haftaBu hafta7775
Bu ayBu ay7775
ToplamToplam10476199
ABD ile komşu olmak... PDF Yazdır e-Posta


ABD ile her zaman yakın ilişkimiz oldu ama sınır komşusu olmamız yeni sayılır.

ABD, Suriye’de iyice yerleşiyor. Junge Welt gazetesindeki ayrıntılı habere göre ülkeye 500 asker daha gönderiyor. 13 askeri üssü bulunuyor. Yerleri belirtilmemiş ama Ürdün sınırındaki büyük üssün varlığını eskiden beri biliyorum. Kuzeydoğu Suriye’de Suriye Demokratik Güçleri’nin (YPG olarak da sözü edilir) bulunduğu alanda da üsleri var.

YPG ile ABD arasındaki ilişki dönemsel olmaktan çıkıp uzun süreli, belki de hiç bitmeyecek bir ilişkiye dönüşmüş durumdadır. YPG’nin hakim olduğu bölgede Suriye petrolünün yüzde 83’ü çıkıyordu. Bu bölge aynı zamanda ülkenin tahıl ambarı sayılıyordu. Suriye ikisinden de mahrum durumdadır.

Çıkarılan petrol YPG aracılığıyla Irak’a götürülüyor, rafine edilip geri getiriliyor. Bir bölümü değişik yollardan Türkiye’ye satılıyor. Önceki yıllarda Suriye’ye satıldığını da okumuştum. Yüksek gelir YPG’ye kalıyor.

İslam Devleti (İD) yok olmadı ama gücünü oldukça kaybetti. Her durumda ABD’nin Suriye’deki varlığı İD’ye karşı gerekçelendirilemez. Asıl gerekçe İran’ın yayılmasına karşı –İran’ın Suriye’de önemli askeri varlığı bulunuyor- set oluşturmaktır. YPG’nin ABD’nin koruması altında varlığını sürdürebilmesi aynı zamanda Türkiye’ye karşı gerektiğinde kullanılabilecek bir kozdur.

Sorulabilir: YPG ne yapsın?

ABD’nin koruması sona ererse eğer Türkiye saldıracaktır ve YPG’nin silah gücü ne olursa olsun fazla dayanması mümkün değildir. Suriye de YPG’ye karşıdır. Bölgesel özerklik talebini duymak bile istememektedir. YPG ile Suriye’nin anlaşması mümkün değildir ve zaten YPG, ABD’nin kabul etmeyeceği hiçbir anlaşmayı yapamaz.

İş bu noktaya geldikten sonra “peki ne yapsınlar?” sorusunun alamı kalmıyor.

Bugün mevcut durumu sürdürmekten başka yapılabilecek bir şey bulunmuyor.

ABD ile stratejik ittifakın getirisi bulunuyor, götürdükleri de az değildir.

Bunların başında oradaki yönetimin bırakın bölge halklarına örnek olmasını, ciddiye alınmamasıdır. ABD koruması altında demokratik toplum; pek hoş doğrusu!

Suriye adlı bir ülke haritadaki sınırlarıyla yıllardan beri bulunmuyor. Fiili olarak var olan Suriye, haritadakinden dardır. Ülkenin yüzde 15 kadarı da Türkiye’nin denetimi altındadır.

Bu durumu 2019’da yayınlanan Küresel İç Savaş ve Türkiye kitabında anlatmıştım.

Bu kitabı ve Seçme Yazılar 4 ve 5’i www.enginerkinerkitaplar.blogspot.com da E-Kitaplar olarak bulabilirsiniz.

Dünyanın en büyük iki askeri gücüyle –ABD ve Rusya- sınır komşusu olmak özelliğine başka ülke sahip bulunmuyor.