Şuanda 330 konuk çevrimiçi
BugünBugün249
DünDün3402
Bu haftaBu hafta7973
Bu ayBu ay7973
ToplamToplam10476397
O konu, bu konu derken Kore... PDF Yazdır e-Posta


Jeltsin ile Putin dönemi arasındaki gelişmeler, Vietnam derken konuya karar verdim: Kore. Güney ve Kuzey doğal olarak…

İyi bir araştırma, iyi soruyla başlar. Soru, önceden de belirttiğim gibi, yüzyıllarca tek halk olarak yaşamış Kore’nin 1948’de fiilen ikiye ayrılmasının ardından bu ayrımın tutması ve geçen zaman içinde iki ayrı halkın oluşması… Bu nasıl olabildi?

Neden bu konu, derseniz, merak ettiğim içindir.

Kimsenin “bu konuyu araştır” gibi talebi olmadı.

Kore kimi ilgilendiriyor ki?

Kore tarihi başlıca noktalarıyla –kuzey ve güney olarak- açıklandıktan sonra öncelikle şunu göreceğiz.

Kore stratejik bir ülkedir. ABD-Rusya-Çin ve Japonya’nın doğrudan ilgilendiği bir ülkedir.

Okur dünya haritasında Kore’nin yerine bakmalıdır. Hemen karşısında denizle ayrılan Japonya bulunuyor. Kuzey’de Çin ile uzun ortak sınırı bulunmuyor. Yine kuzeyde Rusya ile de kısa sınırı bulunuyor (Mançurya).

ABD’nin Çin ile gerginleşen ilişkileri kapsamında Pasifik bölgesine ağırlık vermesi koşullarında Kore de dikkate alınması gereken bir ülke olarak öne çıkıyor.

Bu ülkeyi bilmiyoruz, burası açık. Tek bildiğimiz 1950’li yılların başlarındaki Kore savaşıdır.

Güney Kore’de 1960-1987 arasındaki şiddetli sokak çatışmalarını ve sokak gösterilerini duymuştuk ama unuttuk. Güney bu çatışmaların ardından parlamenter sisteme geçiyor.

İlginç bir belirleme var: şimdiki genç kuşak, bu ülkede biber gazı yememiş ilk kuşaktır.

Kuzey derseniz fantastik bir sosyalist ülke olarak bilinir ama mesela bu ülkenin serbest ticaret bölgeleriyle Çin tipi gelişmeyi kendine göre uyarlamaya başladığını bilmeyiz. Nükleer bir güç olmayı özellikle Japonya’ya karşı –ülkenin tamamı 35 yıl Japonya sömürgesi olmuştur- nasıl kullandığını da bilmeyiz.

İlginç bulduğum bir açıklamaya göre, Kore’nin ikiye ayrılmasının temelleri Japonya sömürgeciliği sırasında atılmıştır çünkü Japonya –kendi çıkarlarına uygun olarak- kuzey ve güneyde iki ayrı politika uygulamıştır.

Vietnam tarihini hatırlıyorsunuz. Güney bölgesi 30 yıl kadar ABD egemenliğinde yaşadı, savaşın sona ermesiyle sosyalist kuzeyin egemenliğinde birleşti. Birleşti ama kuzeyde tutan politikalar güneyde aynı sonucu vermedi. Denir ki, kuzey politik sistemini güneyde hakim kılarken, güney de hayat tarzını kuzeye ihraç etti. Bunun yarattığı sıkıntılar yaşandı.

Terslik olmazsa yılbaşına kadar bitiririm sanıyorum.

Kitap değil de broşür ebadında olur diye düşünüyorum.