Şuanda 280 konuk çevrimiçi
BugünBugün212
DünDün3402
Bu haftaBu hafta7936
Bu ayBu ay7936
ToplamToplam10476360
Sağlık önerilerine ek PDF Yazdır e-Posta


Önceki yazıda önemli bir konuyu unutmuşum, ekliyorum.

İnsan bedeninde kemiklerin arasında jelatinimsi bir madde bulunur ve yaşlanmayla birlikte azalır. Şu veya bu hastalığa sahip olmanız gerekmez, yaşlanmayla birlikte ortaya çıkar. Bu maddenin azalması kemiklerin birbirine sürtünmesine yol açar, ağrılara neden olur ve giderek hareket kabiliyetinizi azaltır.

Bu maddenin yenilenmesi gerekir ve bunu da beslenmeyle yapamazsınız.

Yenileyen madde glikozaminsülfat olarak bilinir. Midyede bulunur ama takviye olarak alınmasında yarar vardır. Bu madde hap olarak tek başına ya da başka vitamin ve minerallerle (Vitamin E, Selen, Omega 3 gibi) birleşik olarak satılabilir. Hangi ülkede hangi cinsi vardır, bilemiyorum. Reçetesiz satılır.

Yaklaşık 20 yıldır bunu düzenli olarak kullanıyorum ve yaşlanmayla birlikte görülen hareket yavaşlaması ya da kısıtlamasıyla karşılaşmadım.

Şunları da eklemek gerekir:

Birincisi, sportif olmanız şart değil ama hareketli insan olun yani adaleler ve eklemler çalışsın. Mesela 40 basamak merdiveni ikişer ikişer çıkmak hiç fena değildir. Maalesef 70 yaş üzerindeki çok insan tek tek bile çıkmakta zorlanıyor.

 

İkincisi, kilonuzu azaltın. Kilonuzu dizler taşıyor. Aşırı fazla kiloluysanız dizlerde sorun çıkması kaçınılmazdır. Zaten hareket kabiliyetinin kısıtlanması da genellikle dizlerdeki sorunlarla başlar.