Şuanda 121 konuk çevrimiçi
BugünBugün2911
DünDün2340
Bu haftaBu hafta7233
Bu ayBu ay7233
ToplamToplam10475657
Rusya-Ukrayna savaşı: dayanabilmek önemlidir PDF Yazdır e-Posta


İsrail-Hamas savaşı nedeniyle eskisi kadar ilgi çekmeyen Rusya-Ukrayna savaşından ikincisinin aleyhinde haberler geliyor.

Bu ülkenin yaz taarruzu önemli kayıplar verilerek başarısızlıkla sonuçlandı. Ukrayna şimdi Rusya ve Beyaz Rusya ile arasına savunma mevzileri kazıyor. Bu ise savunma savaşına geçildiğinin göstergesidir. Donbass’ın geri alınması umudu kalmamış görünüyor.

Arada bir saldırılar yapmak, bir-iki köyü almak savaşta anlam taşımıyor.

Rusya, Donbass bölgesinde kent benzeri iki yerleşim birimini daha ele geçirdi.

Ukraynalı erkekler savaştan kaçıyor.

Haksız değiller, kazanma şansı bulunmayan bir savaşta iki yıldır ilerleme gösterilemedi. Başta Almanya olmak üzere değişik Batı ülkeleri Ukrayna’dan gelen özellikle kadın ve çocuklara kapılarını açtı. Aralarında erkekler de bulunuyor. Almanya’daki Ukraynalı sayısı bir milyonu geçmiş durumdadır. Buna Polonya, Çekya, Slovakya, Macaristan’ı da eklemek gerekir.

Bu savaş bitmeli, taraflar arasında anlaşma sağlanmalı yönündeki baskı artıyor. En başta Almanya bunu istiyor.

SPD’li bir yetkilinin belirttiği gibi: iki yıldır durmadan silah ve para veriyoruz da ne oluyor?

Ukrayna ekonomisi ciddi olarak zorlanıyor. Ekonomik iflas ufukta görünüyor. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan kara yoluyla ihracatta da sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Polonya’da sınırı tutan nakliyatçılar Ukrayna’dan gelen kamyonların ülkeye girmesini engelliyor. Ukrayna üreticilerinin fiyat kırarak kendi zararlarına kazanmasını istemiyorlar.

Ukrayna’ya şimdiye kadar verilen modern silahların Rusya karşısında etkili olabildiği söylenemez.

Ukrayna savaşı Almanya ekonomisini kötü etkiledi. Ülkede yükselen enflasyonun en önemli nedeni Rusya’dan ucuz petrol ve doğal gaz alınmamasıdır. Başka kaynaklar bulundu ama bunlar pahalıdır. Enerji pahalanınca da her şeyin fiyatı artmaktadır.

Savaşın ilk yılında umutlar güzeldi. Ukrayna’nın kazanacağı bile düşünülüyordu. İkinci yılın sonlarına yaklaşıldığı şu günlerde ise Ukrayna’nın kazanma umudu kalmamış görünüyor.

Napoleon ve Nazi orduları karşısında gerçekleşen aradan yıllar geçtikten sonra tekrarlanıyor gibi görünüyor: hızlı saldırıya karşı dayan ve biraz uzun vadede kazan…

ABD hazinesinden yapılan “hemen önlem alınmazsa Ukrayna’ya verecek paramız kalmadı” açıklaması da doğrusu tam zamanında geldi.

Gelecek yıl yapılması planlanan Ukrayna’daki başkanlık seçimlerini Zelenski’nin kazanma şansı bulunmuyor.

 

Sayısız provokatif girişimlerde bulundu ama sonuçta başarısızdır.