Şuanda 137 konuk çevrimiçi
BugünBugün2919
DünDün2340
Bu haftaBu hafta7241
Bu ayBu ay7241
ToplamToplam10475665
Tümör konferansı PDF Yazdır e-Posta


Hastanenin bana verdiği geçici durum değerlendirmesinde tümör konferansı yapılacağı ve orada bendeki tümörün de değerlendirileceği yazılıydı. Kanserin yayılmadığı anlaşıldıktan sonra bunun ne işe yarayacağını düşünmeye başladım. Kanseri yok etmekle ilgili olamazdı çünkü zaten yoktu. O zaman?

Kanser bedene dışarıdan gelmiyor, kendisi üretiyor. Bir tümörün yayılmadan tümüyle uzaklaştırılması, o tümörün yeniden oluşmayacağı anlamına gelmiyor. Bazı tümör çeşitleri buna özellikle uygun, bazıları o kadar uygun değildir.

Yapılacak inceleme bunun üzerinedir ve ardından size tavsiyelerde bulunuyorlar.

Barsak kanseri oldukça yaygınmış, bilmiyordum. Barsak kanseri olan bazı arkadaşların durumu da geç kalınması sonucu pek iyi değil. Erken teşhis ve ardından hızla ameliyat olunması önemlidir. Kansere tümörün dışına çıkacak zaman bırakmıyorsunuz.

Bazı arkadaşlar ise kanseri atlatarak sıralarını savdıklarını düşünüyorlar. Yanlış bir düşüncedir.

Mesela insan bir kere kızamık olur. Beden gerekli antikorları üretir ve bir daha olmazsınız.

Kanser böyle değildir, tümör tümüyle temizlenmiş bile olsa tekrarlayabilir.

Bunun da şartları bulunuyor.

Bizde malum herkes futbol hakemidir ve doktordur. Her şeyi bildiğini sanır ama bildikleri de genellikle yanlıştır. Sözlü olarak ve sanal medya aracılığıyla yayılan bu sahte bilgilere itibar edilmese, bu kadar etkili olmazlar.

Özellikle sanal medyada yalanın bini bir paradır.

Ben de eğer bana verilen akıllara uyup bekleseydim, başka yerde yeniden muayene olsaydım, en az birkaç hafta kaybedecektim ve o zaman da kanserin yayılması daha büyük ihtimaldi.

Kararınızı objektif verilere dayanarak verdikten sonra kimseyi dinlemeyin.

Tümör incelemesinin sonucu beni özellikle ilgilendiriyor çünkü barsak kanserinin ön koşullarının hiç birisi bende bulunmuyor. İçki-sigara kullanımı, aşırı kilo, aşırı et yemek, fast food ile beslenmek, kalıtım… Ama oldu… Bu nedenle neyi değiştirmem gerektiğini de bilmiyorum.

Bakalım, bekleyeceğiz…

Ev doktorunun belirttiğine göre ameliyat usta işi… Bünyem iyi, yaralar çabuk kapandı ama zaten az yara bulunuyor. Yoğun bakımda ayıldığım zaman bana “hepsini temizledik, yayılma göremedik” diyen Alman doktorun ameliyatı yaptığını sanmıştım ama değilmiş. Esas yapan adından anladığım kadarıyla Uzakdoğulu bir kadın… Bir kere yattığım odaya gelen doktorlar arasındaydı. İlgili bölümde başhekimden sonra geliyormuş.

İnsanlar biraz ileri yaşlarda bile sürekli öğreniyorlar.

Daha önce robotla ameliyat mı vardı?