Şuanda 226 konuk çevrimiçi
BugünBugün2070
DünDün2340
Bu haftaBu hafta6392
Bu ayBu ay6392
ToplamToplam10474816
İçerden bilgi gelmeden olmaz PDF Yazdır e-Posta


İsrail yıllardan beri Filistinlilerin önderlerine, İran’ın önemli kişilerine, Hizbullah’ın önde gelen insanlarına suikast düzenliyor. İçerden bilgi alınmadan bunların önemli bölümünün yapılması mümkün değildir.

Aylar önce İran’ın nükleer programını geliştiren ve iyi korunan fizikçiye arabasıyla giderken ölümle sonuçlanan suikast yapıldı. Böyle bir suikast için en az 10-15 kişi gereklidir. Yapıldı ve yakalanan da olmadı.

İsrail’in bazen hava saldırılarıyla bazen da doğrudan benzeri suikastleri Suriye’deki İranlı komutanlara karşı da düzenliyor. Bunların bir bölümünün şöyle ya da böyle açık vermekten kaynaklandığı düşünülse bile, büyük bölümü için içerden bilgi gereklidir.

1980’li yılların ikinci yarısında İsrail, ABD yapısı füzelerle Suriye’ye saldırdığında SSCB malı savunma füzeleri harekete geçmemişti. Basında ABD tekniğinin daha üstün olduğu yönünde yorumlar çıkmıştı ve ardından durum anlaşıldı. İsrail savunma füze bataryasının şifrelerini ilgili kişiden satın alıp füzeleri kilitlemişti.

O yıllarda Suriye Devlet Başkanı olan Hafız Esat’ın ağır hasta olduğunu ilk açıklayan İsrail’di.

Bunu Esat’ın kan tahlili sonuçlarına dayanarak açıklıyordu.

İsrail bunu ya Esat’ın doktorundan ya da tahlilin yapıldığı laboratuardan alabilirdi.

Esat’ın yakın çevresinden birileri yine satın alınmış, ardından güvenli bir yere –genellikle ABD’ye- kaçırılmıştı.

Türkiye, Suriye ve Irak’ta çeşitli nokta operasyonları yapıyor ve sorumlu kişileri infaz ediyor. Bunların ne kadarı doğrudur, bilmiyorum ama tümünün uydurma olduğunu da sanmıyorum. İnfaz edilen kişiler cep telefonu taşımanın tehlikesini mutlaka biliyordur. Taşısalar bile numarası gizlidir. Ya bu numara öğreniliyor ya da içerden bir şekilde bilgi alınıyor.

Aklıma yıllar önce İsrail’in Filistinlilerin bir bomba uzmanını öldürmesi geldi. Adam çok iyi gizleniyordu. İsrail adamın bir yakınını –yanlış hatırlamıyorsam amcasını- satın alıyor.

Adamın cep telefonu bozuluyor, kendisi ortaya çıkmadığı için tamir amacıyla amcasına veriyor, amcası telefonu İsrail’e iletiyor, telefonun içine patlayıcı yerleştirilerek tamir edilip geri veriliyor.

Adam ilk telefonda patlamayla ölüyor.

Savaşın önemi hiç de az olmayan istihbarat yönü bulunuyor. Füze kullanmak zor değil ama kime karşı, nerede ve ne zaman kullanacaksın? Bu istihbarat olmadan füze kendi başına anlam taşımaz.

Basında çıktı: Hamas’ın son saldırısının planı çok az kişi tarafından biliniyormuş. Neden, çünkü sızma ihtimali yüksek…

Savaşta silah üstünlüğü önemlidir ama içerden istihbaratın ve bunun için rakibin elemanlarını satın alabilmenin önemini de unutmamak gerekir.