Şuanda 397 konuk çevrimiçi
BugünBugün2219
DünDün2340
Bu haftaBu hafta6541
Bu ayBu ay6541
ToplamToplam10474965
Planlamak zaman içinde dolaşmaktır PDF Yazdır e-Posta


Seçme Yazılar’ı kitaplaştırıyorum. Yakında 10. kitap yayınlanır. Her biri 250-300 sayfa arasında on kitap. Bir bunun kadar daha da gelir. Bu yazılar www.enginerkineryazilar.wordpress.com blogunda yayınlanmıştı. Burada yaklaşık 1100 yazı bulunuyor. Bunları kitaplaştırıyorum.

Bunlar seçilmiş yazılar, yazdığım her yazıyı buraya almıyorum. Aradan zaman geçtikten sonra okunmaya değer bulduğum yazıları alıyorum. Bütün yazdıklarımın yaklaşık yüzde 60’ı diyelim. Bazı yazıların ömrü kısadır, günlük ya da haftalıktır; bunları almıyorum.

Planlamak zaman içinde dolaşmaktır belirlemesini 10. kitaptaki yazıları kontrol ederken gördüm. Güçlü bir cümle ve ben güçlü cümleleri severim.

Hemen aklınıza “şiir yazıyor musun?” sorusu gelecektir. Hayır, hiç şiir yazmadım, böyle bir niyetim de bulunmuyor. Edebiyattaki faaliyetim öyküde ve romanda olur şiirde olmaz. Gerçi Aziz Nesin “bu ülkede üç kişiden beş şair çıkar” demiş ama ben heveslenmedim bile…

Bu cümleyi hangi vesileyle yazdığımı yazıdan çıkardım.

İnsanlığın ilk dönemleri ve sonraki evrim büyük oranda bu ilk dönemdeki özelliklerin gelişmesine bağlıdır. Garip gelebilir ama konuyu tarihte değil felsefe bölümünde okudum.

Soru şöyle: ilk insanlar şöyle aletler yapmışlarsa, bunları yapabilmek için nasıl bir zihinsel gelişmişlik düzeyi gerekir?

Mesela yontma taş devrinde kolektif iş yapma özelliği gelişmiştir çünkü taşı yontabilmek için birisinin tutması gerekir. Benzer durum büyük vahşi hayvanların avlanmasında da görülür. Grup olarak hareket edilir. Plan yapılır (bugün). Hayvanın kendini savunmak için neler yapacağı tahmin edilir (gelecek) ve eski avlardan (geçmiş) hangi derslerin çıkarılabileceği konuşulur. Plan yapılırken geçmiş, bugün ve gelecek birliktedir. Bu ise insan zihninin hayvanlara göre olağanüstü derecede gelişmesi demektir. Kolektif hareket ve planlama…

İnsan çok sayıda özelliği bakımından şempanzeye benzer ama zihinsel özellikleri hiç benzemez. Bu benzemezliği yaratan kolektif hareket, planlama ve diğer konuların da gelmesiyle kültürdür. Bu kültür sonraki kuşaklara aktarılar.

Ne güzel konulardı…

Zamanım olsa da bunlara tekrar dönebilsem…