Şuanda 303 konuk çevrimiçi
BugünBugün2139
DünDün2340
Bu haftaBu hafta6461
Bu ayBu ay6461
ToplamToplam10474885
Yerel seçim sonuçları ilk değerlendirme PDF Yazdır e-Posta


Oyların sayımı bitmedi. Beni özellikle İstanbul’daki seçim ilgilendiriyordu. Devlet başkanı ve çok sayıda bakanın seçim öncesinde bu kente gelerek propaganda yapması, iktidarın buradaki seçime ne kadar önem verdiğini gösteriyordu.

İmamoğlu’nun kazanacağı kesinleşti denilebilir.

Birkaç hafta önce yazdığım İstanbul seçimiyle ilgili tahmin yazımda Kürt seçmenin en az üçte birinin DEM’e değil de İmamoğlu’na oy vereceğini belirtmiştim. Bir partinin aday göstermesi, tabanın firesiz olarak bu adaya oy vereceği anlamına gelmez diye de belirtmiştim.

Durum sonraki ayrıntılı analizlerde ortaya çıkacak olmakla birlikte İmamoğlu’na oy kaymasının yüzde 30’dan fazla olduğu görülüyor.

Bu seçimin iki büyük kaybedeni vardır: İktidar ve Kürt milliyetçileri.

Batının büyük kentlerinde yaşayan Kürtler DEM’in ayrı aday çıkarma politikasını reddetmiştir.

İstanbul’daki tutum –ülkede en fazla Kürt bu kentte yaşamaktadır- özellikle önemlidir.

Bunu tek başına Kürt seçmenin bilinçli tutumuna bağlamak eksiktir.

En az 20 yıldır İstanbul’da ve diğer büyük kentlerde yaşayanlar Kürttür, Diyarbakır ve Mardin’de yaşayanlar da Kürttür. Bu iki Kürtlük birbirinden farklıdır.

Batının büyük kentlerinde yaşayan Kürtler yıllardan beri başka bir halkla birlikte, iç içe yaşamaktadır. Bundan etkilenmemeleri ve değişmemeleri mümkün değildir.

Azınlık da çoğunluğu etkiler ve değiştirir ama diğer yönde bu değişim daha fazla olur.

Konuya bir de buradan yaklaşmak gerekir.

Diyelim Diyarbakır, Hakkari Kürtünün özelliklerini bütün ülkedeki Kürtlere genelleştirmek Kürt milliyetçilerinin kendilerini kandırmakta kullandıkları vahim bir hatadır.

Şunu da eklemek gerekir: yerel seçim insanların günlük hayatını doğrudan etkileyecek belediyelerin seçimidir. Batının büyük kentlerinde yaşayan Kürtler, Kürtlükten önce hayatlarının hangi partinin kazanması durumunda daha iyi olacağına karar vermişlerdir.

Bunlara bir de AKP’nin Kürtlere karşı izlediği saldırgan politikayı da eklemek gerekir ama tek başına bu gerekçe açıklama için yetersizdir.

DEM’in İstanbul Büyükşehir Belediyesi adayı Meral Danış Beştaş ikamet kaydını İstanbul’a aldırmadığı için oy kullanamamış.

Bir oydan bir şey olmaz. Doğru ama ülkenin en önemli kentinde bir partinin adayı iseniz, biraz daha ciddi olmanız gerekir.

Kadıköy’de sonuç beklendiği gibi oldu, CHP rahatça kazandı. Maçoğlu ve TKP kayda değer alternatif bile olamadı.