Şuanda 236 konuk çevrimiçi
BugünBugün3037
DünDün3402
Bu haftaBu hafta10761
Bu ayBu ay10761
ToplamToplam10479185
istanbul yüksek öğrenim derneği ve acilciler PDF Yazdır e-Posta


 

İstanbul Yüksek Öğrenim Kültür Derneği ( İYÖKD) bugün bir çok arkadaşımız tarafından bilinmez.  Kasım 1973’de, 12 Mart sonrasının ilk demokratik gençlik örgütlenmesidir.

Haziran 1974 yılında ilk kongresini yaptı ve yönetim kurulunu belirledi.

Kongre’ye, ülkenin belli şehirlerinden ve değişik üniversitelerden birçok  devrimci katıldı. Kongre için Ankara’dan gelenler arasında Abdullah ÖCALAN da vardı.

Yönetimi, TSİP ve Mihrici olarak bilinen kesim ile THKO taraftarları ve CEPHE’cilerden oluşmaktaydı.  Cephe’ci olarak bilenen, THKP-C çizgisini savunan kesim içerisinde de , sonradan ‘’HDÖ( ACİLCİLER) olarak örgütlenen bizlerin ağırlığı bulnmaktaydı. (Genel başkanı ve Genel sekreteri de buna dahildir.)

İYÖKD iki yıla yakın faaliyet gösterebildi. Kısa sürede, İstanbul yüksek ögrenim gençliğinin örgütlenmesinde son derece önemli başarılara imza attı.

Yüksek ögrenim gençliğinin örgütlenmesi ve akadamik-demokratık hakları ugruna verilen  mücadelenin ön saflarında, aktif olarak yer aldı.  Haklar ve özgürlükler mücadelesinin başrısı için örgütlü bir topluma duyulan ihtiyacı kendi alanı içerisinde ve elinden geldiğince en iyi bir şekilde yürütmeye çalıştı. İyi bir örnek oldu.

İYÖKD’ nin militan mücadelesi, devletin ve sivil faşist güçlerin dikkatlerini üzerine çekmekte gecikmedi ve onların hedefi  haline geldi.

19 aralık 1974 tarihinde Yönetim kurulu üyesi Şahin AYDIN faşist katiller tarafından öldürüldü.

Dönemin Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) tarafından dernek hakkında kovuşturma açıldı ve 1974 yılı sonunda Yönetim kurulu tutuklandı ve faaliyetler bir süreliğine, yedek yönetim kurulu üyeleri tarafından yürütüldü.

DĞM’lerin kapatılması ve davanın normal mahkemelere devredilmesi üzerine, çıkarıldıkları ılk mahkemede tahliye edilen yönetim, dava sonunda (1976 sonu)  beraat etti.

aşagıda yayınladığım belge,

http://enginerkiner.files.wordpress.com/2012/01/iyc3b6kd-1974-1975.pdf

İYÖKD’nin kapatılması üzerine, yerine kurulan’’ İstanbul Yüksek Öğrenim Dernegi’’( İYÖD) nin daha verimli bir faaliyet yürütebilmesi için, İYÖKD içerisindeki örgütümüz trafatarlarının  bir önceki dernek faaliyetlerinden hareketle, geçmiş döneme ilişkin özeleştiri mahiyetinde de olsa hata ve eksikliklerini ortaya koyarak, bundan sonraki  gençlik mücadelesinde , gençlik örgütlerinin nasıl hareket etmelerine ilişkin samimi çözümlemeleridir.

Doğrusunu yapmak isteyen ve yaptıklarından samimi olanların, her seferinde , dönüp geçmişlerine bakmaları, nerede va nasıl bir hata yaptıklarını, varsa bir eksiklik,  düzelterek yola devam etmeleri açısından, adı geçen belğe’nin önemli olduguna inanıyorum.

Burada yapılan çözümlemelerin doğruluğu yada yanlışlıgı üzerine durmuyorum. Söylemek istediğim yöntem üzerinedir.

Bizim geçmişimizde, hata ve eksikliklerimizin üzerini örterek her şeyi güllük gülüstanlık gösterme gibi bir zaafın olmadıgını anlatmaya çalışıyorum.

Samimiydik ve Eksikliklerimizi de  tıpkı dogrularımızı anlattıgımız gibi çekinmeden anlatan ve dersler çıkartmaya çalışan bir anlayışımız vardı. Anlayana…