Şuanda 167 konuk çevrimiçi
BugünBugün2981
DünDün3402
Bu haftaBu hafta10705
Bu ayBu ay10705
ToplamToplam10479129
insan yanar mı? PDF Yazdır e-Posta


Nisan ayinin ilk haftasinda Türkiye’deydim, Ankara ve Corum yöresinde gezdim, islerimi hallettim. Mümkün oldugu kadar televizyon izlemedim, bire bir gözlem yapmaya özen gösterdim.

Benim icin, insanlarin yasadigi alanlarda özgür düsünceleri kimsenin etkisi olmadan diyalog yoluyla yansitmalari, sosyal yasamda direkt ve dolayli olarak etkilesimin nasil yürüdüğünü,  günlük konularin neler oldugunu tespit etmek önemliydi.    Örnegin; sokakta en cok  “geri zekali” deyimi kullanildigini duydum. Bireylerin telefon konusmalarinda, kulak misafirligimde hep ücüncü kisiler hakkinda konusuluyordu, bu bir anlamda dedikodudur.  Genel olarak baskasini geri zekali gören birey, konustugu kisiyle ücüncü kisileri cekistirmeleri, dialogtaki benlerin kendileri ilgili direkt haberlesme yapmadiklarini, diger benleri asagilayarak kendi egolarini yükseltme yarisi yaptiklarini gözlemledim.

Gazete küpürlerinde Meral Okay’in ölüm haberleri ve vasiyeti olan yakilip denize külünün atilmasi eylemini Corum’da hemde, onlarca yil önce ‘Corum olaylarinda’ saldirilarin baslatildigi camiye yakin  noktada yine buranin yerlisi iki kisi arasinda nasil gectigini dinlerken hayretler icinde kaldim.

Dinin  toplum üzerinde ne kadar etkili kilindigini, soyut gündemlerle insanlarin  oyalandigini, toplum düzeninin günlük olarak kontrol edildiginin sahitligini yaptim. Yolu bozukmus, issizmis, evsizmis, tohumsuzmus, topraksizmis, insanlarin umurunda degil, onlari Meral’in vasiyeti cok ilgilendiriyor, tipki, onun yazdigi “Muhtesem yüzyil”gibi, Bir berberde  Nesimi adinda  arkadasin girdigi kuaför dükkaninda gecen konusma cok önemlidir ve dinsel radikalizmin derinliklerini bir anlamdada seyrini göstermektedir;

Berber – Abi bu gari cildirmis yav.

Müsteri – He vallaha olurmu arhadas, bu müslümanliga da kitaba da sigmaz.

Berber -  insan yahilirmi? Olmaz gardasim.

Müsteri – Simdiye kadar memlekette kimse kendini yaktirmadi.

Berber -  Dinimizde insan yahmah cok büyük günahtir. Topraga verilmesi gerekir. Denize kül atma olmaz.

Tirasi bitmis olan Nesimi arkadas, usturanin altindan kalkip parasini verecegi zaman, nasil ülkemizde insan yakilmazmis? Dinimizde insan yakilmazmis? Su bulundugumuz noktada dün yakilan insanlari gavurlar mi yakti?  Sivas’ta otuzu askin  cani, cayir cayir yakan yobazlar ordusu degilde ne idi? Islamiyet te insan yakilir, tipki verdigim örnekler gibi, ama, yakilinca denize atilmamis, o da Sivas’ta ve Corum’da deniz olmadigindan, deniz olsaydi denizede atardiniz. Birakin insanlar ölürken rahatca vasiyetleriyle ölsünler, küllerini özgürce savursunlar.

Ölen insanlara saygi yok bu ülkede, ölüsüne saygisi olmayan dirisine saygi duymaz. Tek istegim diri iken insanlar yanmasin.