Şuanda 360 konuk çevrimiçi
BugünBugün3118
DünDün3402
Bu haftaBu hafta10842
Bu ayBu ay10842
ToplamToplam10479266
fransa'da seçim: sosyalist solun yükselişi PDF Yazdır e-Posta


Fransızlar, 22 Nisan Pazar günü 5.cumhuriyetin 10.cumhurbaşkanını seçmek üzere sandık başına gidiyor. İktidar partisi UMP (Halk Hareketi Birliği)nin adayı cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozi ile SP( Sosyalist Parti) adayı François Hollande’nin favori olduğu bu seçimde dikkat çeken bir diğer isim, Jean Luc Melanchon oldu.

Melanchon, Fransız komünist partisi de dahil olmak üzere sosyalist sol’un Front de gauche ( sol cephe) adayıdır. Fransız Komünist Partisi (FKP) 1974 yılından bu yana ilk kez kendi partisi dışında sol bir adayı destekliyor. Yapılan son kamuoyu anketleri Sol cephe adayı Melanchon’un  yüzde 17’ye varan oy artışı ile  seçime katılan 10 aday arasında 3.sıradadır. Bundan önceki tüm seçimlerde aşırı sağcı faşist parti Front National ( Ulusal Cephe) adayı  Jean Marie le Pen (bu seçimde kızı Marine Le Pen) hep üçüncü sırada bulunmuşken, bu  durum bu seçim döneminde değişmiş oluyor. Son kamuoyu yoklamaları, Sosyalist sol oyların, Faşist parti Front National’in az farkla da olsa önüne olduğunu gösteriyor.

Geçtiğimiz günlerde Paris’in ünlü Bastille meydanında ‘’Bastille’yi yeniden zaptedelim’’ sloganıyla yüz bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bir mitingle  dikkatleri üzerine toplayan Melanchon’un ‘’ Sarkozi defolsun, Le Pen gerilesin ve sosyalist partilileri sol’a çekelim’’ sloganının geniş kitlelerde ciddi bir yankı uyandırdığı görülüyor. Miting ve gösterilerinde büyük bir coşkunun hakim olduğu Sol Cephe adayı Melanchon’un, asgari ücretlerin yükseltilmesi, ırkçılığın önüne geçilmesi ve emeklilik yaşının yeniden 60’a çekilmesi önerilerinin oy artışını tetiklediği anlaşılıyor.

Sosyalist sol (Fronte Gauche) dışında iki sol aday daha bulunuyor. Bunlardan, en önemlileri, Troçkist Lutte Ouvrier (işci mücadelesi) sinin sembolik adayı Arlette Laquıllen’ın bu seçimlerde aday olmayarak yerini lise öğretmeni  Natalie Arthaud’a bırakmasına karşın bu seferki seçimlerde, daha önce aldıkları yüzde 5 civarındaki oy oranlarını koruyamayarak ciddi olarak geriledikleri görülüyor.

Aynı şekilde diger sol aday, Ligue Communiste revolutionaire’in postacı olarak (ptt çalışanı idi) adayı 2002 ve 2007 başkanlık seçimlerinde yüde 4.5 ve yüzde 4.2 oy oranıyla adından çokça söz ettiren Olivıer Besanceont’da bu seçimlerde aday değil. Besanceont’un, Ligue Communiste revlutionere hareketi geçtiğimiz yıl isim değiştirerek  Yeni Antikapitalist Parti (NPA) adını almıştı. NPA nın adayı Phiippe Poutou’nun da Tıpkı diger trochist aday Natalie gibi eski oy oranının çok gerisinde bir oy oranı alacağı tahmin ediliyor.

Öyle anlaşılıyo rki, Fransız Komünist Partisi’nin desteklediği Sol Cephe adayı eski bakan ve  Avrupa Parlamentosu milletvekili olan Melanchon, Fransız sosyalist solunu büyük oranda birleştirmiştir.

Fransız Yeşiller’in de bu seçimlerde hiç bir iddiası bulunmuyor. Yeşil aday Eva Joly, daha şimdiden ikinci turda Sosyalist aday F. Hollande’yi destekleyeceğini ilan etmiş durumda..

Fransa Başkanlık seçimlerinin vazgeçilmez adayı faşist Ulusal Cephe lideri Marie Le Pen, her zaman olduğu gibi bu seçimlerde de propagandasının ana eksenine yabancı düşmanlığı ve ‘’Fransa Fransızlarındır’’ ırkçı sloganını kullanmaya devam ediyor.  Nikolas Sarkozi ile büyük bir yarış içerisindedir.

Bundan önceki seçimlerde olduğu gibi, 22 Nisan seçimlerinde de yüzde 50’nin üzerinde hiç bir adayın oy alamayacağı  hemen hemen kesin olduğundan, İlk tur’da en çok oy alan iki aday arasında 15 gün sonra yapılacak olan ikinci tur oylamada Marie Le Pen seçmenlerini serbest bırakarak Sarkozi başta olmak üzere adaylardan hiç birisi lehine tercih belirlemeyecektir. Bu durum Ulusal Cephe’nin önemli bir kesiminin her zaman olduğu gibi bu seçimlerde de  sandığa gitmeyerek hiç bir adayı tercih etmeyeceğini gösteriyor.

Fransız başkanlık seçimlerinin Kilit isimlerinden bir tanesi ve belkide Başkanlıgı belirleyecek olan önemli bir aday daha bulunuyor. Bu isim, Merkez sağ aday De Gaulle’ci ‘’Demokratik Parti’(MODEM)in başkanı, eski bakanlardan Francoıs Bayrou’dur.Yüzde 11-12 civarında kemikleşmiş bir oy oranı bulunan Bayrou. Türkiye’nin AB adaylıgına’da sıcak bakmaktadır. Bayrou’nun merkez sağ olmasına karşın, ikinci tur seçimlerinde seçmenlerini hangi yöne kanalize edeceği merakla beklanmektedir.Hem Sarkozi ve hemde F.Hollande tarafından birlikte çalışmaya ikna edilmek istenen Bayrou’nun  Sosyalist partiye biraz daha yakın duracagı tahmin ediliyor. Kaldıki Sosyalist parti adayı Francoıs Hollande’nin de Bayrou’yu ikna ederek birlikte çalışmak istediği ve ıkıncı tur’da kendisini destkelemek için çaba sarfettiği günlük gazetelerde yazılıp çizilmektedir.

Sosyalist aday Francoıs Hollande  daha önce Sol cephe adayı Melancon ile birlikte çalışmak istediğini zaten açıklamıştı. Modem’in adayı Merkez sag’cı Francoıs Bayrou ile de anlaşması durumunda Başkanlık yarışında ipi gögüsleyecegi kesin gibi.

‘’Değişim Şimdi’’diye propaganda faaliyetlerini hızlandıran F.Hollande Seçildiği taktirde, daha önce açıklamış oldugu 60 öneri içerisinde, fiyat artışlarının 3 ay süreyle durdurulması, Ermeni soy kırım yasasının tekrar gündeme getirilmesi, 150 bin euro geliri olanlardan yüzde 45 daha fazla verği alınması, yerel seçimlerde yabancılara oy hakkı tanınması ve Sarkozi tarafından getirilen  katma değer verği artışının silinmesi gibi maddeler bulunuyor. Sorkozi’den çok Finans çevreleri ile mücadele ettiğini vurgulayan F. Hollande’nin  Başkanlık yarışında Sarkozi’ye göre biraz daha şanslı oldugunu söylemek mümkündür.