Şuanda 161 konuk çevrimiçi
BugünBugün2325
DünDün3402
Bu haftaBu hafta10049
Bu ayBu ay10049
ToplamToplam10478473
içi boş bir "aydın" açıklaması üzerine... PDF Yazdır e-Posta


Okudunuz mu bilimiyorum.

Suriye Arap Haber Ajansı’nda,‘’Türkiye’li aydınlardan Suriye açıklaması’’ adı altında bir  duyuru yayınlandı.

’Emperyalist Çakallık’’ üst başlığı ile  yayınlanan yazının içeriği, bildik klasik cümlelerden ibaret.

’Emperyalistler eliyle mezbahaya dönüştürülen dünyanın yeni sahnesi bu kez Suriye’’ diye başlıyor ve ‘’tiksinç, tiksinç’’ diye devam ediyor.
‘’Dünya, yakın geçmişte, Irak’ta ve Libya’da “özgürlük ve demokrasi” tuzağının nasıl bir “av tuzağı” olduğunu tarihinin kanlı hafızasına kaydetti. Kimin ganimet çakalı, kimin özgürlükçü, kimin yeni diktatörlük taraftarı olduğunu apaçık biliyor halklar.’’ deniliyor.

Son derece dar ve kesinlikle hiç bir persepektif sunmayan  sığ bir açıklama.

’Kimsenin bu savaşa kayıtsız kalamayacagı’’ vurgusu ile kaleme alınmış olan açıklamada, kimden yana, ne adına ve kim için kayıtsız kalınamayacağından söz edilmiyor.

Suriye savaşı konusunda, Emperyalistler tarafından iki seçenek sunulduğunu söylüyor ve sunulan seçeneklerden birini peşinen kabul ediyor.  ‘’…karşı çıkmak yada,  ölü bedenler üzerinde kan ve salya akıtarak pay bekleyen çakallar…’ diyerek, Kendi tabiri ile,’’Çakallardan olmamak’’adına ‘’ karşı çıkmayı’’ yeğliyor.

Başta da söylediğim gibi, kısa ve son derece sığ bir kalemden çıktıgı apaçık belli olan  adı geçen açıklamanın son cümlesi de çok iddialı.’’ Suriye’nin yeni mezbaha olmasına suskun kalmayacağız’’ denilerek son buluyor.

Açıklamanın altında, şair yazarlar, sanatçılar ve fotogafçıların imzası var.

İçlerinde çok iyi tanıdığım ve Suriye sorununda ne düşündüğünü çok iyi bildigim arkadaşlarım da var.

Adım gibi eminim. Altına imza attıkları bu açıklamanın tatmin edici olmadıgını, hatır imzası attıklarını iyi biliyorlar.

Aydın sanatcı, yazar vb. sıfatlarla altına imza attıkları bu açıklama ile ne söylemeye çalıştıklarını, nasıl bir perspektif sunduklarını anlamak mümkün değil.

‘’Emperyalist savaşa hayır’’dedikleri kesin de, kendileri ne öneriyor ?

Bu belirtilmemiş..

Suriye’de yaşanan iç savaşın adil ve kalıcı bir çözümle sonlandırılması için düşündükleri bir çözüm önerisi varmı ? Belli değil.

Savaş olmasın demek, iki senedir sürmekte olan bu kanlı savaşın durdurulması için yeterli midir peki ? yeterli olmadıgını elbette biliyorlar.

‘‘Çorba’da tuzumuz olsun, bizde birşeyler söylemiş olalım’’ dercesine, sokaktaki sıradan bir vatandaşın, ‘’savaş olmasın,insanlar ölmesin gerisi beni ilgilendirmez’’ diye özetlediği ayak üstü ‘’savaş karşıtı’’ söyleminden hiçbir farkı bulunmayan böyle bir  açıklama için sair,yazar ve aydın olmak gerekir mi ? Gerekmez elbette..

Sıradan bir vatandaş ile aydın söylemi arasındaki temel ayırım, aydın söyleminin perspektif sunucu,yol gösterici, kısacası ufuk açıcı olmasıdır.  Sözü edilen açıklamada, bunlardan hiç birine rastlamak mümkün değil.  Aydın tavrı bu olmamalıdır. Aydın tavrı, kendisine sunulan yada dayatılan seçeneklerden hareket edrek tavır belirlemek hiç olmamalıdır. Aydın tavrı,düşündürücü ufuk açıcı, doğrdudan olmasa bile yol gösteriçi cıgır açıcı olmalıdır.

Suriye’de emperyalist savaşa hayır demek, Suriye halklarının daha demokratik,daha özgür,daha barışcıl bir zeminde haklar ve özğürlükler ugruna mücadele etmesi için çığır acıcı bir işlevi yerine getirmiyor. Böyle olunca da, adı geçen açıklama,kim ne derse desin, Başer Esad rejiminin devam etmesini savunmak anlamına geliyor.

‘’Aydın’lar açıklaması, bundan bir kaç gün önce, İçlerinde Orhan Pamuk’un da bulundugu, kimi ‘’meşhur’’yazar-çizer’’in, Başer Esad’a yazdığı, ‘’ Biran önce iktidar’dan çekil, aksi taktirde sonun, Saddam yada Kaddafi gibi olur’’ sözlerine duyulan bir tepkinin ifadesi olarak da okunubilir. Böyle olması bile, Suriye gerçeğine objektif bakamamayı ve Kötünün iyisi’ne destek vermeyi gerektirir mi ?

Yapılan açıklama, Suriye’li Kürtleri tatmin eder mi ?

Suriyeli işçi ve emekçileri tatmin eder mi ?

Suriye’li Ihvan’cıları,Suriyeli Nusayri’leri tatmin eder mi ?

Kesinlikle etmez.

Suriye gerçeğinden habersiz yapılan Suriye açıklamalarının  kim tarafından yapılmış olursa olsun, yankı bulmayarak duvara çarparak geri dönmesinin nedenlerini tam da burada aramak gereklidir diye düşünüyorum.

Emperyalist çakalların müdahalesine haklı olarak karşı çıkarken, kimden yanasın ve yandaşlarına sundugun önerilerin nedir ?

Kendine özgü düşünce ve önerisi bulunmayanların, başkaları tarafından dayatılan seçenekler’den birini kabul etmek zorunda kaldıklarını itiraf ederek sızlanmaya da hakları olmamalıdır.

Tepki duymak vede tepki duyarak saf belirlemek tavir almak olmuyor. Tavırsızlık oluyor. İstenmeden de olsa güçlü olan tarafta saf tutmak  anlamına geliyor.

İçi boş,içerikten yoksun ''aydın '' açıklamalarının  özü de bu olsa gerek...