Şuanda 26 konuk çevrimiçi
BugünBugün982
DünDün3402
Bu haftaBu hafta8706
Bu ayBu ay8706
ToplamToplam10477130
CHP: Cumhuriyetçi Hareket Partisi PDF Yazdır e-Posta


CHP, Osmanlının yıkılmasıyla, dört ok, yani Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik, Laiklik olarak 1927 senesinde kurulmuş, beş yıl sonra, inkılap ve devletçilik eklenerek, altı oku oluşturmuşlardır.

CHP, milliyetçi ve muhafazakar bir partidir. Sol ve solculukla hiçbir alakası yoktur. Sosyal demokrat söylemleri olsa da, onun yakınından bile geçmez. Devrimciliğini Atatürk’ten aldığını söylemeleri, onları inkilapçı kılmaz.

Devletçilik, devrimcilik daha ellili yıllarda iflas etmişti, devlet eliyle yetiştirilen burjuvazi, Anadolu mütegallibesiyle birleşerek, çok partili döneme adım attırmaya zorlamış ve başarmışlardır. Bankacılık, tekstil, şeker, çimento, kömür ve metal fabrikaları devletin kontrolünde olmasına rağmen, otomotiv sanayinin ithali, lastik, kablo ve diğerlerinin üretiminin artması, sigara fabrikalarının  çoğalmasıyla, burjuvazinin  iştahı kabardı ve köylülüğü yedekleyerek, demokrat partiyi yarattılar.

Bu gün bozkurt işareti yapanların geçmişi de öyledir. Alevi halkın çoğunlukla oyunu alan CHP, Aleviler için ne yapmıştır? Yaptığı tek şey zulümdür. Dersim’de uygulanan katliam, yenilir yutulur cinsten değildir. Alevi seçmenin daha bu partiye oy vermesini, neye bağlamamız gerektiğini çıkaramadım. Bu tutuculuk, neyi verdi size?  Bekleme odasında onlarca yıl bekleyen Alevi halka örgütlenme ve ibadet özgürlüğünüzü bile vermediler. Şimdi Gülen teşkilatıyla dirsek temasına geçip, Aleviliği tekeline almak isteyen ve cami cem evi projecileriyle ortak politika üretiyor. Anadolu Alevi’sini,   koyu İslamlaştırma oyunudur bu, bunun diğer ayağı Cem vakfıdır. Süleyman Demirel’in biz kurdurduk dediği bu vakfın ne amaçla kurulduğu bellidir.

CHP, İktisadi, politik ve ekonomik açılımı olmayan, özgürlükleri savunmayan bir parti konumunda, yarattıkları inkılap hukuku ve devlet, bir çırpıda yıkıldı. Demek ki temeli olmayan bir ucube kurulmuş. Halkçılık, altı oktan birisi, onu sadece Türk olarak algılar, başka ulus ve azınlık kültürünü, dilini yok sayar. Partinin başkanı bile geldiği kökenin kültürünü savunmaz savunamaz. Dersimde dedelerini öldüren anlayışla, Diyarbakır’da köylerinden zorla sürülen ve yüzlerce faili meçhulü uygulayan düşünce, aynı mantığın ve ideolojinin ürünüdür.

CHP tamamen sağa çekilmiştir. Kendi bünyesinde halkta oluşan bu zıtlaşmayı aynı potada eritebileceklerini düşünüyorlar. Gezi ruhunun ne olduğu anlaşılamamış, bu kafalarda, HDP’nin oluşumunu göz ardı etmektedirler. Gerçek Halkçılık, tüm halkların kardeşliği ve birbirlerini kültür, gelenek ve diline saygı göstererek olur. AKP kendi tabanına, kendileri hırsız, haydut, hukuksuzda olsalar, niçin bağlılar? Bu sorunun cevabı demokrasiyi yaratır, ortaya çıkarır.

AKP her ne kadar, ABD güdümlü kuruldu ise de, yüzde elli bir oy alan bu seçmeni Amerika’dan getirmediler herhalde, tabanında yoksul köylü, işçi, küçük işletmeci, orta ve büyük işletmeciden memuruna kadar insan var. Bunlar, bu kadar olumsuz propagandalara rağmen ki, çoğunluğu gerçek, eğer hala oraya oy veriyorsa, şapkanızı önünüze koyun düşünün sayın Kılıçdaroğlu.

Siz şimdi, Cumhuriyet Halk Partisi misiniz, yoksa  CUMHURİYETÇİ HAREKET PARTİSİ’mi?