Şuanda 275 konuk çevrimiçi
BugünBugün1091
DünDün3402
Bu haftaBu hafta8815
Bu ayBu ay8815
ToplamToplam10477239
SYRIZA kazandı PDF Yazdır e-Posta


Yunanistan’da,  SYRIZA, parti olarak kazandı. Yüzde otuz altının üstünde oy alarak, kendini muhalefetlikten iktidara taşıdı. Kırk yıllık yönetim anlayışına seçimde sundukları vaatlerle, gidişata dur diyerek, oyların çoğunluğunu topladı. Komşudaki bu başarıyı, ülkemde olmuş gibi, çok sevindim.

Kapitalizmin Yunanistan’da gelmiş olduğu sıkıntılı aşama, birkaç yıldır kriz ve eylemlerle sokağa taşınmıştı. Yunan sendikal hareketi, öğrenci hareketleri, borçlanma ve kemer sıkma politikalarının sıkılaştırılmasıyla, patlama noktasına gelmişti. Genelde halkın düzene memnuniyetsizliği ortaya çıktı, ancak, henüz devrimci bir durum yoktur.

Avrupa birliği, parayı kesmesine rağmen, kemer sıkmayı, kontrol etmeye devam ederken halk, sıkacak kemer deliği kalmadı dedi ve ilk uyarısını gerçekleştirdi. Her ne kadar ortalama yüzde altmış beşe yakın bir katılım olsa da, azımsanmayacak evet oyu SYRİZA’ya çıktı.

Partinin kökleri, 2001 de atılan Sol birlik ve ortak eylemler için alan oluşumu, sonrasında sıkı bir çalışmayla, 2004 de parti kuruldu. Parti aktif yöneticilerinden olan, Tsipras’ın adıyla, SYRİZA özdeşleşti.

Parti, ülke borçların önemli bölümünün silinmesini, yardımlar için yeni müzakereleri ve sosyal hakların artırılmasını savundu.

Tsipras'ın 15 Eylül 2014'te Selanik'te açıkladığı program, partinin hedeflerini net olarak ortaya koyuyor.

Programın ana başlıkları şöyle:

· Borçların silinmesi:  Syriza kamu borçlarının kısmen silinmesi, parti programında 1953'te Almanya'nın borçlarının yaklaşık yarısının silinip diğer yarısının uzun vadeli krediye çevrilmesi, bunun, Yunanistan için de yapılabileceği belirtiliyor. Parti, AB ile yeniden masaya oturarak, Avrupa'dan alınan kaynağın geri ödenmesinde faiz oranlarının görüşülmesi ve vadelerin uzatılması gerektiğini savunuyor.

 

· Bedava elektrik: Syriza yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz vereceğini taahhüt etmektedir.

· Gıda ve kira desteği: İhtiyacı olanlara gıda ve kira yardımı yapılmasını savunuyor.

· Sağlık ve emeklilik maaşları reformu: Parti, ücretsiz sağlık hizmetini düzelteceğini, emekli maaşlarını iyileştirmek için 13 milyar Euro'luk bir planı devreye sokacağını belirtiyor.

· Ulaşım reformu: Yoksulluk sınırı altında yaşayan vatandaşlara ve uzun süredir işsiz olanlara özel toplu taşıma kartı verilmesi öngörülüyor.

 

· Zenginlerin vergilendirilmesi: Syriza zenginlerden alınan ve son yıllarda kaldırılan bazı vergilerin geri getirilmesini, kimi yeni vergileri ve gelir vergisi alt sınırının 5 bin Euro'dan 12 bin Euro'ya çıkarılmasını savunuyor.

· İstihdam programı: Yunanistan'da işsizlik oranı yüzde 25'in, gençler arasında işsizlik oranıysa yüzde 50'nin üzerinde. Syriza büyük bir istihdam programını devreye sokmak istiyor. Amaç iki yıl içinde 300 bin yeni istihdam alanı yaratmak.

· Ödenemeyecek banka borçlarının silinmesi: Syriza'ya göre yurttaşların bankalara ödeyemediği borçlar silinmeli.

· Asgari ücret: Syriza asgari ücreti 751 Euro'ya çıkartacağını belirtiyor.

· Demokrasi: Demokrasinin geliştirilmesi ve katılımın güçlendirilmesi hedefleniyor.

Evet, şimdi önümüzdeki günler, kapitalizmin yarımadada hızının kesilmesi, mümkün olacak mı?  Anadolu’ya yansıması, kaç ay veya yıl sürecek, bunu da yakında göreceğiz. Yani, “komşuda pişen, bize de düşer” diye, düşünüyorum.

Hayal de olsa, düşünüyorum.