Şuanda 167 konuk çevrimiçi
BugünBugün446
DünDün3402
Bu haftaBu hafta8170
Bu ayBu ay8170
ToplamToplam10476594
bir soru PDF Yazdır e-Posta


Yargisiz infazlarin moda oldugu 1993 ilkbahar aylarinda, bir gece sabaha karsi uyandim. Disarida biri, "Duvardan atlayalim, isi bitirelim!.." dedi. Digeri, "Olmaz,  bu adreste uc ev var, ucu birden olmaz!.." dedi. Kapiyi actim, disari ciktim. Daha ilk adimda, bizim evin kusatildigini anladim. "Dur!.." dediler, durdum. "Eller yukari!.." dediler, kaldirdim. Biri adimi ve ne is yaptigimi sordu. Adimi soyledim, "Ogretmenim!.." dedim. Nereli oldugumu sordu, "Amasyali'yim!.." dedim. Obur evden kardesim cikti, onu da "Dur, eller yukari!.." deyip, adini isini ve nereli oldugunu sordular. Ucuncu evden annem cikti, anneme de "Eller yukari!.." dediler ve adini isini memleketini sordular. O da kimlik bildirimi yapti. Bunun uzerine, "Ellerinizi indirebilirsiniz!.." dediler, indirdik. Bizimle konusan iki kisi, elli metre kadar ilerde duran otomobile gitti. Telsizle konustular. "Verilen adrese geldik, ama burada bahce icinde bir degil, uc ev var, ucu de Amasyali!.." dediler. Ceyrek saat sonra, bir daha telsizle konustular ve bize hicbir sey soylemeden donup gittiler. Merak ettim saydim, benim gorduklerim otomobil minibus zirhli dahil en az kirk elli arac vardi. Ertesi gun, Haskoy'de bir aile boyu infaz yapildi. Haskoy'dan hemen sonra, Fatih'de bir eve baskin duzenlendi.

 

 

Daha sonra, beni arayan soran rahatsiz eden olmadi. Yani bu istihbarat yerli olamazdi, disaridan yonlendirme olmaliydi. Iste o yuzden, bu olay yillarca kafami kurcaladi. Ozel timleri bizim eve kim gondermisti? Ozel tim nicin infaz yapmadan cekip gitmisti? Istihbarat yanlissa, yanlis istihbarat yapan kim olabilirdi?

 

 

Istihbarat bir ev demis, uc ev cikmis! Polis telsizde bar bar bagiriyor, "Uc ev var, ucu de Amasyali!.." diye. Oyle ise, infaz edilecekler baska bir yerdenmis! Sordum sorusturdum ogrendim, "Ucu de Amasyali!.." sozunun anlamini. Ozel tim komutani Ibrahim Sahin'i Turkiye'de bilmeyen yoktur. Iste bu Ibrahim Sahin, Ozel Tim elemanlarini Amasyali ve Tokatli polisler arasindan secermis. Bizim evi kusatanlar da Amasyali Tokatli olmaliymis. Tesadufen uyanip disari cikmakla, aile boyu infazdan kurtarmisiz. Buna ragmen, Amasyali oldugumuz icin degil, istihbarat yanlis oldugu icin, kefeni yirtmisiz.

 

 

Yanlis istihbarat olur mu? Elbette olur, ama iki yanlis birden olmaz. Bir ev diyeceksin uc cikacak, mesela Karsli diyeceksin Amasyali olacak, istihbarattan geriye hicbir dogru bilgi kalmayacak, iste bu olmaz. En salak sarhos ayyas uyurgezer istihbaratci bile boyle bir yanlis yapmaz. Benimle ilgili boyle bir yanlis yapabilecek bir kisi olmaliydi.1979 yazinda Gunay Karaca ve Haydar Yilmaz ile birlikte bizim eve bir kisi daha gelmisti. Tanisma sohbeti yaparken, Gunay Karaca nereli oldugumuzu sordu. Babam "Amasyali!.." oldugumuzu soyledi. Ama o inanmadi, "Doguluya benziyorsunuz!.." dedi, bu bir. Ikincisi, belirtilen adreste o tarihte bir gecekondu vardi. Yani aslinda istihbarat 1979'daki bilgilerle 1993'te yapildigi icin duvara toslamisti.

 

 

Aradan gecen 14 yil boyunca belirtilen adreste degisim olabilecegi bizim istihbaratcinin aklina gelmemis. Kenan Evren gelir gelmez "insaat yapma yasagi" getirdi, ben bahceyi duvar icine aldim. Turgut Ozal da gelir gelmez 'insaat yapma yasagi" getirdi, ben komurluk adi altinda bahce icine bir gecekondu daha yaptim. Daha sonra, bir gecekondu da kardesim icin yaptim. O yuzden, bir dedigi yerde uc ev cikti. Amasyali oldugumuzu soylemistik, ama bizim uyanik istihbaratci bize inanmamisti. Gunay Karaca yapmis olamaz, on yil once olmustu. Haydar Yilmaz yapmis olamaz, yapsaydi dogulu mogulu oldugumuzu iddia etmezdi. Geriye bir kisi kaldi, Gunay'la Haydar'la birlikte gelen killi sahis kim ise, iste o yapmistir. O sahsin kim oldugunu Haydar Yilmaz biliyor. Benim bildigim, polis ve savci bu sahis ile ilgili olarak bana hicbir soru sormadi.

 

 

Simdi soralim, Haskoy'de aile boyu yargisiz infaz ve bir gun sonra Fatih'de bir eve baskin duzenlenmesi de beni aile boyu yoketmek isteyen akilsiz fikirsiz istihbaratcinin isi olabilir mi? Daha onemlisi, kafasi dikisli devrimci bu istihbaratci ile ilgili ilintili kanki paraki olabilir mi?