Şuanda 148 konuk çevrimiçi
BugünBugün4889
DünDün3402
Bu haftaBu hafta12613
Bu ayBu ay12613
ToplamToplam10481037
Tekrar Reyhanlı eylemi... PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Cumartesi, 25 Mayıs 2013 18:29


Bir süre önce Redhack’ın jandarma istihbaratından elde ederek kamuoyuna açıkladığı belgeyi yorumlamıştık. Bu yorumda, henüz olayın ayrıntıları ortaya çıkmamış iken, acele yorum yapıldığını, belgedeki bilgiler ile yapılan yorumun birbirine uymadığını belirtmiştim.

Sonra ayrıntılar ortaya çıktı. Jandarma istihbarat sitesi hacklenmemiş, orada görevli bir er bazı belgelerin fotoğrafını çekip göndermiş. Açıklama da bu belgelere dayanıyor.

Başka kaç tane istihbari belge vardır, bilinmiyor ama çok olduğu kesin…

Söz konusu er de çektiği fotoğrafı sms ile yollayınca yakalanmış…

Bugünkü Taraf gazetesinde başka bir haber var.

Okurların büyük bölümünün bu gazeteyi okuyamadığını ya da okumadığını düşünerek haberi aynen aktarıyorum:

 

Hüseyin Özkaya’nın haberine göre;

Taraf, İçişleri Bakanlığı’nın Reyhanlı saldırılarına ilişkin soruşturmasının ayrıntılarına ulaştı. Bulgular, devletin saldırıları önceden bildiğini gösteriyor.

 

“Reyhanlı faillerinin 18-24 Nisan tarihleri arasında araç ve depo teminine yönelik farklı kişilerle defalarca yaptığı görüşmelerin MİT tarafından tespit edildiği ancak buna rağmen MİT’in gerekli önlemleri almadığı ve güvenlik birimlerine de zorunlu olduğu halde bilgilendirmede bulunmadığı ortaya çıktı. Taraf, Reyhanlı saldırısına ilişkin İçişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar kapsamında elde edilen son bilgilere ulaştı. Buna göre, MİT’in, Reyhanlı saldırısını düzenleyen Suriye istihbaratı bağlantılı eylemcileri İKK (istihbarata karşı koyma) görevi çerçevesinde GES imkanlarıyla bir aydır takip ettiği, eylemcilerin telefonlarını dinlediği, saldırıyla ilgili telefonda açıkça konuşulduğunu belirlediği ve saldırı düzenleyecek araçların plakalarını tespit ettiği ancak Emniyet’e eylemden sadece 18 saat önce bilgi verdiği öğrenildi. Ayrıca saldırı sabahı gerçekleşen açık talimatın MİT Hatay Bölge Müdürlüğü tarafından “anında istihbarat” çerçevesinde güvenlik birimlerine verilmediği ve bilginin, MİT Merkezi’ne bile saldırı sonrasında gönderildiği belirtildi. Konuya ilişkin bilgiler, Bakanlığın yürüttüğü çalışmalara şöyle yansıdı: “MİT, olayın faillerini başından beri İKK faaliyetleri kapsamında teknik takip altında bulundurarak gelişmeleri anlık olarak takip etmiştir. Eylemcilerin araç temini, depo temini, Ankara’ya gidiş-gelişleri  vs. günlük olarak bilinmektedir. Olayın faillerinden Mehmet Genç’in 25 ve 29 Nisan tarihlerinde iki adet Ford Transit araç aldığı tespit edilmiştir. MİT bu bilgileri, tespitleri güvenlik birimleri ile paylaşmamış ancak Emniyet’ten 9 Mayıs’ta bir ihbara atfen not intikal ettikten sonra 10 Mayıs günü oldukça geç saatte (19:25) paylaşma yoluna gitmiştir. Saldırıya 18 saat kala yapılan bu paylaşım 11 mayıs’ta olayın meydana gelmesini önlemeye yetmemiştir. Emniyet’e yapılan ihbarda eylem yeri olarak Ankara belirtiliyordu. Ancak eylemcilerin Antakya’da hazırlık yaptıkları MİT tarafından bilinmekteydi.

18 saat önce bilgi verilmiş

Saldırı öncesi raporlara şöyle yansıdı: 8 Mayıs: Emniyet’e Mehmet Gezer tarafından, “Hatay-Harbiye’de Mehmet Gümüş isimli kaportacının içerisine gizli bölmeler yaptığı iki adet 100’lük Ford Transit araç ile Ankara’da eylem düzenleneceği, ekibin içerisinde Nasır Eskiocak ve Temir Dükancı’nın da yer aldığına” dair bir ihbar geldi. İhbar, Cumhuriyet Savcılığı’na iletildi. Savcılık da çalışma başlatılması talimatını verdi. Emniyet ihbarın içeriğini, MİT ve Jandarma’ya bildirdi.

10 Mayıs saat 19:25: MİT, olayın sorumlularından Nasır Eskiocak, Mehmet Genç, Yusuf Nazik ve Yusuf Büyükkasım’ın söz konusu eyleme yönelik hazırlıklarına ilişkin teknik takip neticesinde 18 Nisan’dan itibaren elde ettiği yukarıdaki bütün detaylı bilgileri, dinleme tutanaklarını ve GSM bilgilerini içeren notu Beşir Atalay, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma’ya gönderdi. Notta, Mehmet Genç’in adına –saldırının gerçekleştirildiği araçlar olan- 06 AH 6072plakalı 2004 model aracın 25 Nisan’da, 31 ARS 83 plakalı aracın ise 29 Nisan’da tescil edildiği bilgisi de yer aldı. Yani MİT, 23 gündür elinde olan bilgileri patlamadan sadece 18 saat önce paylaştı. Ve bir gün sonra araçlar patlatıldı.

 

TARAF, 25.05.2013