Şuanda 372 konuk çevrimiçi
BugünBugün1612
DünDün6244
Bu haftaBu hafta15580
Bu ayBu ay15580
ToplamToplam10484004
Bu halk bu rejime müstahak mıdır? PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Cumartesi, 04 Mart 2017 17:37


Bugün yeni bir yazı yazmayacaktım ama Baskın Oran’ın T24’teki yazısını okuyunca yazmak gereğini hissettim. Bazı insanlar Almanya’daki Alman vatandaşı ve böyle olmayan Türkler, Kürtler ya da bunlar kökenli Almanlar hakkında böyle yanlış düşüncelere sahipler demek ki…

Baskın Oran Almanya’da AKP’li bakanlara toplantı izni verilmemesini yanlış buluyor, AKP’nin Türkiye’de bundan mağduriyet ürettiğini ve böylece Evet oylarının arttığını söylüyor.

Yazısından anlaşıldığı kadarıyla Almanya’da AKP’li bakanlara toplantı yapma izni verilmemesinde Türkiye solunun, sosyal demokratların ve kısaca bütün Hayırcıların önemli etkisi olduğunu düşünüyor.

Neye dayanarak böyle düşünüyor, bilmiyorum ama yanlış bir düşüncedir.

AKP’li bakanlara toplantı izni verilmemesini savunan bu kesimlerin alınan kararlarda etkisi mutlaka vardır ama çok azdır.

Baskın Oran Almanya kamuoyunda Recep Tayyip Erdoğan’a ve onunla birlikte olan herkese yönelik büyük nefreti bilmiyor anlaşılan…

Bu nefret epeyce zamandır birikiyor. Erdoğan’ın Almanya’da kendisini eleştiren bir komedyene dava açmasından tutun çok sayıda Türkiyeli gazeteci ve öğretim üyesinin bu ülkeye gelmek zorunda kalmasına, gazete sayfalarını dolduran Ahmet Şık ile ilgili davaya –Kafka türü bir dava olarak adlandırılıyor; önce Fettullah ile ilgili kitap yazdığı için hapse girdi, şimdi de Fettullahçı suçlamasıyla hapiste- ve son olarak Deniz Yücel konusuna kadar…

Deniz Yücel çifte vatandaş olmakla birlikte Alman bir gazeteci olarak görülüyor. Hükümetten sivil toplum örgütlerine, gazetecilerden avukatlara kadar müthiş bir dayanışma kampanyası var.

AKP’li bakanlara toplantı izni verilmemesi, Erdoğan’ın bu ülkede istenmeyen kişi olarak görülmesi Alman kamuoyunun tasarrufudur. Almanya hükümetinin, şu veya bu belediyenin kamuoyuna rağmen kafasından yaptığı bir uygulama değildir.

Almanya vatandaşı olan ya da olmayan, AKP’li de olmayan Türkiyelilerin etkisindeki bir uygulama hiç değildir.

İmkan olsa da kısa sürede bir referandum yapılabilse ve Almanya halkına “AKP’li bakanların bu ülkede seçim çalışması amacıyla toplantı yapmalarını ister misiniz?” diye sorulabilse…

Yüzde 80-90 Hayır çıkacaktır.

Almanya kamuoyunu hiç tanımayan ve anlamayan Baskın Oran Almanca bilen birisine gazetelerin Türkiye ile Almanya arasındaki son sorunla ilgili olarak yaptıkları haberlere yazılan yorumları okutmasında yarar bulunuyor.

Baskın Oran’ın, HDP’lilerin ve sosyalistlerin AKP ve Erdoğan hakkında söyledikleri, okur yorumlarında yazılanların yanında hafif kalır.

Merkel, Erdoğan’ın bir komedyene açtığı davaya izin verdiği için şiddetle eleştirilmişti. Çözümü yabancı bir devlet başkanına hakaret maddesinin kaldırılmasında buldular. Yılbaşından itibaren kaldırılıyor.

Şiddetli tepki olmasaydı, yapılmazdı.

Eğer Alman halkı ve yönetimi böyle yaptığı için Türkiye’de Evet tırmanışa geçiyorsa, varsın geçsin!

Aziz Nesin’in yıllar önce belirttiği gibi, “Her halk müstahak olduğu yönetimle yönetilir.”