Şuanda 128 konuk çevrimiçi
BugünBugün2111
DünDün6244
Bu haftaBu hafta16079
Bu ayBu ay16079
ToplamToplam10484503
Futbolda ırkçılık PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Cumartesi, 03 Şubat 2018 20:36


Diyarbakırspor’dan ve Deniz Naki’ye verilen cezadan söz edecek değilim… Şaşırmaya gerek yok, ülkenin bugünkü durumunda başka türlü uygulama da beklenmezdi zaten…

Başka bir ülkeye, Almanya’ya gideceğim…

Eintracht Frankfurt ligi orta sıralarda tamamlayan, bu yıl biraz daha yukarıya çıkan bir futbol klübüdür. Klüp başkanı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “AfD’lilerin (Almanya İçin Alternatif adlı ırkçı yönleri açık bir parti) klübe üye olamayacaklarını” belirtti. “Bu partinin yüzde 12 oy almasından utanç duyuyorum” diye de ekledi.

Bu açıklamaya değişik futbol klüplerinden destek geldi. Futbolda ırkçılık ve ayrımcılığa yer yoktu.

Frankfurt’un bulunduğu Hessen eyaleti parlamentosundaki partiler de (AfD hariç tabii, Hıristiyan Demokratlar, Yeşiller, SPD ve Sol Parti) bu açıklamayı yerinde bulduklarını belirttiler.

Almanya liglerinde oynayan Türkiye kökenli futbolcular var. Bunların bir bölümü Türkiye milli takımına çağrılıyor, bir bölümü ise –Mesut Özil gibi- Almanya milli takımında oynuyor.

Başlıca Alman kulüplerinin çok sayıda Türkiye kökenli izleyicisi bulunuyor. Almanya dünya şampiyonu olduğunda sokaklar oynayan Türk kızlarıyla doluydu. Futbol farklı kökenlerden gelen insanların yakınlaşmasında önemli bir araçtır.

AfD bir ara Mesut Özil’in hacca gitmesine takmıştı ama Hıristiyan Demokratlar bile “saçmalıyorlar” açıklaması yapmışlardı. Adam dini inancının gereğini yerine getirmiş, sana ne be adam!

Almanya’da doğup büyümüş, Almanya için oynuyor ve iyi bir futbolcu; gerisi de bizi ilgilendirmez…

Almanlar da Türkler gibi futbol ulusudur. Futbola büyük ilgi vardır… Almanya’da hiçbir futbol maçında ülkenin dünyanın şu veya bu bölgesinde girdiği bir savaşın –mesela Afganistan’daki savaş- desteklendiğini görmedim. Ne futbolcu ne de izleyici böyle şey yapmaz.

Bir grup seyirci siyah bir futbolcuya “maymun” diyecek, muz gösterecek; bir daha ömür boyu stadyuma giremezler.

Böyle yapılmasıyla siyahlara karşı ırkçılık ortadan kalkmıyor ama en azından bunun kalabalık içinde sergilenmesi engelleniyor.

Deniz Naki yerinde bir karar vererek Türkiye’ye dönmeyeceğini açıkladı. Almanya’da bile saldırıya uğradıktan sonra Türkiye’de neler olmaz! Bir süre sonra bir klüpte futbola devam ederse şaşırmam doğrusu…

İzleyicisi de çok olur…

Türkiye’deki ırkçılık Almanya’dakine beş basar…

Her örnekte bunu yeniden görüyoruz…