Şuanda 203 konuk çevrimiçi
BugünBugün2453
DünDün2340
Bu haftaBu hafta6775
Bu ayBu ay6775
ToplamToplam10475199
Hayır diyebilmek gerekir PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Cumartesi, 06 Ocak 2024 18:45


Birkaç gün önce yıllardan beri görüşemediğimiz Ergun Adaklı ile görüntülü konuşma vasıtasıyla yüz yüze görüşmek imkanı buldum. Karşılıklı olarak birbirimize geçmiş olsun dedik. Bir süre önce by pass olduğunu duymuş ve açıkçacı sevinmiştim. Neden derseniz, hasta olmasına rağmen bırakın ameliyatı muayene olmaktan bile kaçının tanıdığım devrimci sayısı az değildir.

İstediniz mi gerekçe bulursunuz: biraz bekleyeyim, belki yanlış teşhistir, filancalar başka türlü diyor ya da bana bir şey olmaz anlayışı…

Belirli bir yaştan sonra herkese bir şeyler olacaktır. Ne olacağı bünyeye göre değişmekle birlikte hemen önlem alınması gerekir. Bazı devrimcilerin yaptığı inanılmaz bir şeydir ve nedenini anlayabilmiş değilim.

Rahatsızlık hissediyorsan, muayene olacaksın. Rahatsızlık hissetmesen de periyodik muayeneleri aksatmayacaksın. Şu veya bu hastalık teşhisi yapıldığında zaman kaybetmeden gerekeni yapacaksın. Zaman kaybedersen eğer tedavi olmaya karar verdiğinde çok geç olabilir.

Mesela bende barsak kanseri rahatsızlık sonucu değil, periyodik muayenede ortaya çıktı. Teşhisin röntgen ve diğer muayenelerle doğrulanması gerekiyordu. Doğrulandıktan sonra kısa sürede ameliyat oldum ve operatörün bana söylediği, kanser yayılmamış. Bekleseydim pekala yayılabilirdi.

Gelelim “hayır” diyebilmeye…

Bizim kuşağın değişik insanlarından çok şey isteniyor.

Bir ara benden o kadar çok yazı isteniyordu ki, bir bölümüne “hayır” diyordum. Bilgi düzeyim iyidir ve bilinenleri tekrar etmem. Yoğun talep iyi güzel de benim de üzerinde çalıştığım konular bulunuyor, bunlara öncelik vermem gerekiyor…

 

Ergun konuşurken sürekli öksürüyordu. Fazla konuşmaması gerekiyor. Değişik çevrelerden gelen sohbet ve söyleşi talepleri varmış Güzel ama bunları sağlığını dikkate alarak karşılaması gerekiyor. İnsanların öğrenmeye, dinlemeye ihtiyaçları var, burası tamam ama zorlanmaya başlayınca da kolayca anlaşılabilecek nedenlerle “hayır” demekten kaçınmamak gerekiyor.