Şuanda 148 konuk çevrimiçi
BugünBugün2400
DünDün2340
Bu haftaBu hafta6722
Bu ayBu ay6722
ToplamToplam10475146
İki yeni video PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Salı, 09 Ocak 2024 22:51


Çin’den başlayarak Vietnam ve ardından Laos’taki –bunlara Kuzey Kore ve Küba da eklenmelidir- pazar sosyalizminin kapitalizm olup olmadığı tartışılıyor. Bizde değil tabii ki, mesela Almanya sosyalist hareketinde… Görünüşe bakarak “kapitalisttir” ya da “devlet kapitalizmidir” demek bir şey ifade etmiyor.

Bu iki videoda “kapitalizm” belirlemesi yapanların cevaplandırması gereken iki önemli soru üzerinde duracağım.

İlk videodaki soru şöyle: bu ülkelerin hızlı ekonomik gelişme gösterdikleri, gelir eşitsizliği artmakla birlikte yoksulluk oranının azaldığı başta Dünya Bankası olmak üzere tekelci kapitalizmin değişik kuruluşları tarafından belirtiliyor.

Mao döneminin Çin’inde, Ho Chi Minh döneminin Vietnam’ında gösterilemeyen büyük ekonomik performans, iddianıza göre kapitalizmde gösterilebiliyorsa, bunu nasıl açıklayacaksınız?

Temel gıda maddesi pirinci yıllarca ithal etmek zorunda kalan Vietnam, tarım komünlerinin dağıtılması ve köylülerle sözleşme sistemine geçilmesinin ardından dünyanın başlıca pirinç ihracatçısı ülkelerinden birisi oldu.

Sosyalizm yapamadı, kapitalizm yaptı; böyle mi diyeceğiz?

Ya da Çin, Vietnam ve sayılan diğer ülkelerdeki sistemi, kapitalizmin rekabet başta olmak üzere değişik özelliklerini komünist parti yönetimi altında sosyalizmle bütünleştiren sistemi daha yakından mı inceleyeceğiz?

Çin Sosyalizmi kitabını E-Kitap olarak bulabilirsiniz.