Şuanda 69 konuk çevrimiçi
BugünBugün1945
DünDün2340
Bu haftaBu hafta6267
Bu ayBu ay6267
ToplamToplam10474691
Yapay zeka abartıları PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Cumartesi, 06 Nisan 2024 08:35


Yapay zeka gelişmesinin başlangıcında sayılır ve tıpkı 1970’li yıllarda bilgisayarlara olmadık anlamların yüklenmesi gibi yapay zekaya da aynısı yapılıyor.

Bu konuda gazete haberlerine değil konuyu bilen insanların yazdıkları kitaplara ve bilimsel dergilerdeki yayınlara itibar etmek gerekir.

Hiç unutulmaması gereken konu şudur: yapay zeka insan işidir, insan tarafından programlanır, programa konulmayan belirlemeyi yapay zeka kendisi bulamaz. Bulduğunda da yanlış olma ihtimali az değildir.

Mesela doktorların yapay zeka aracılığıyla teşhis koyması yoktur. Yapay zeka kullanılarak değerlendirme yardımı alınabilir ama asıl kararı doktor verir.

Diyelim kanser… Kanser belirli çeşitlerle sınırlı değildir, sürekli yeni çeşitleri bulunuyor. Yapay zeka programında yeni çeşide yer verilmemişse, yapay zeka bunu bulamaz ve en yakın başka hastalığı bulur.

Birkaç yıl önce Almanca Gehirn und Geist’ta (Beyin ve Ruh) ilginç bir makale yayınlanmıştı.

Yapay zekalı bir makine anlatılıyor. Makine önüne kedi gelirse hayvanın önüne yiyecek atıyor, başka bir canlı gelirse hareketsiz kalıyor.

Makine önüne gelenin kedi olduğunu nasıl anlayacak?

Bunun için en az birkaç yüz kedi fotoğrafının makinenin hafızasına yüklenmesi gerekiyor.

Makine kamerasıyla karşısına gelene bakar, hızla fotoğraflarla karşılaştırır, tümüyle aynı olmasa bile benzerlik derecesi diyelim en az yüzde 80 ise kedinin yiyeceğini dışarıya atar.

Küçük bir çocuk ise birkaç kedi gördükten sonra gördüğü hayvanın kedi olup olmadığını anlıyor. Bu nasıl oluyor, henüz bilinmiyor.

Bilinmemesinin nedeni beyinle ilgili araştırmalarda henüz bilinmeyen çok şeyin bulunmasıdır.

Evrenin en karmaşık makinesi olarak tanımlanan beyinle ilgili çok şey öğrenildi.

Mesela beynin hangi bölümü tahrip olursa bedenin hangi fonksiyonları azalır?

Beynin farklı bölümleri nelerdir? Uzun ve kısa vadeli hafıza bölümleri gibi.

Beyin nasıl karar alır, çözülemedi.

Beynin bütün bölgeleri birlikte çalışarak karar alıyor ve buna uygun eylem için kaslara elektrik gönderiyor. Kararla elektrik gönderme arasındaki çok kısa süreli ilişki bile biliniyor (Libet deneyi) ama karar nasıl alınıyor, beynin hangi bölgeleri nasıl bir karşılıklı iletişim içinde harekete geçiyor, bilinmiyor.

Gelecekte bilinebilir ama şimdilik bilinmiyor.

Beyindeki belirli hasarların fizyoterapi yoluyla düzeltilmesi de biliniyor.

Bedenin belirli hareketlerinin beyindeki etkileri önemli bir konu ve bu yolla bazı hastalıkların iyileştirilmesi söz konusudur.

Mesela şizofreniyle beyinde değişik bölgelerde bulunan sıvıların arasındaki dengenin değişmesi ilişkisi… Şizofreni hastalarıyla aylarca belirli gruplar içinde çalışmak… Düzenlenmiş grup çalışması şizofrenide iyileşmeye yol açabiliyor.

Farklı şizofreni çeşitleri ve bunların farklı tedavileri var tabii…

İnsanlar beynin işleyişini anlayabildikçe ve bunu makinelerde tekrarlayabildikçe yapay zeka gelişecektir.

Yapay zeka zaten beynin makinede tekrarlanmasıdır