Şuanda 45 konuk çevrimiçi
BugünBugün1926
DünDün2340
Bu haftaBu hafta6248
Bu ayBu ay6248
ToplamToplam10474672
MHP'lilere politik referans vermek... PDF Yazdır e-Posta
Engin Erkiner tarafından yazıldı   
Salı, 09 Nisan 2024 19:14


12 Eylül’den sonra çok sayıda sosyalistin yanı sıra az sayıda MHP’li de Avrupa ülkelerine geldi ve ilticaya müracaat etti. MHP’li olarak iltica etmeleri zor olduğuna göre sol siyasi olarak ifade vereceklerdi. Bunu yaparak iltica işlerine bakan memuru kandırmak pek kolay değildi, bu nedenle de para karşılığında bazı ilticası kabul olmuş siyasilerden referans istediler.

Mekanizma şöyle işliyordu:

İlticası kabul edilmiş kişi, başkasına “bu siyasidir, tanıyorum, biliyorum” diye referans veriyordu. Böyle bir referans ilticanın kabul edilmesinde etkili olabiliyordu.

Üç örnek biliyorum.

İlki İsviçre’dendir. Genç Emekçiler Birliği (GEB) başkanı olan Recep isimli arkadaş, bölgesinden gelen devrimci sempatizanı çok sayıda kişiye referans vermiş ve ilticaları da kabul edilmişti.

“Referans verdiğim kişi sayısı GEB’in üyesinden fazla” derdi.

Burada sorun yoktur. Kişi devrimci sempatizandır ama politik olduğu konusunda yeterince kanıta sahip değildir. 12 Eylül sonrasında bu tür insanlara politik referans verilebilir.

İkinci ve üçüncü örnekler Paris’tendir.

Bülent Uluer de değişik örgütlerden devrimci kişilere politik referans vermiştir. Bu referansın kolayca suistimal edileceğini bildiğinden dikkatli davranırdı. Genellikle kişiyi tanırdı ya da iyi araştırırdı.

Herhangi bir olumsuzluk duymadık.

Üçüncü örnek Kemal Bayram ile ilgilidir. Çok sayıda MHP’liye para karşılığında politik referans vermiş ve ne talihsizliktir ki bunlardan birisi İspanya’da iki kilo eroinle yakalanmıştır.

Kim biliyor musunuz: Abdullah Çatlı.

İspanyol polisi kimliğini hemen çıkarır, neden çünkü üzerinde Fransız iltica pasaportu vardır ve orada adı yazmaktadır. Başka türlü kimliği bu kadar hızlı bulamazsınız hele de 1980’li yılların ortalarında…

Fransa’ya “bu pasaport nasıl verildi?” diye sorulur.

Paris’teki iltica dairesi Kemal Bayram adlı kişinin referans vermesi sonucu verildiğini açıklar.

Kemal Bayram mecburen referans verdiğini kabul eder; “para için yaptım, bilmiyordum” açıklamasında bulunur.

Rezalet, başka belirleme yapılamaz!

Başka kaç adı az bilinen MHP’liye referans verilmiştir, bilmiyoruz.

Herkes uyuşturucu kaçakçılığından yakalanmıyor ne de olsa…

Bu tür olaylar Avrupa’da sürgünlük tarihinin utanç verici yanlarıdır.