Şuanda 502 konuk çevrimiçi
BugünBugün3460
DünDün3402
Bu haftaBu hafta11184
Bu ayBu ay11184
ToplamToplam10479608
devrimci tutsaklarımız PDF Yazdır e-Posta
İbrahim Yalçın tarafından yazıldı   
Perşembe, 09 Ağustos 2012 07:06


Aşağıda uzayıp giden bir mahpus listesi var. Bunlar bizim insanlarımız.

İçlerinde 20 yıldan buyana tutuklu olanlar var.  Hiçbiri kendi kişisel çıkarları uğruna zindanda değil.

Eşitlik, özgürlük gibi demokratik haklarımız uğruna mücadelede tutsak edilmiş devrimciler...

Bizim yoldaşlarımız, kendisine sosyalistim diyen herkesin, hepimizi yoldaşları...

Bu listeyi sabırla okuyunuz.

Birçoğu hasta. Acil ve ciddi bir tedavi sürecinden geçmeleri gereken hastalıklarla uğraşıyorlar.

Son derece sağlıksız koşullarda yaşam mücadelesi veren tutsak yoldaşlarımızın, Ciddi, titiz ve uzun süreli olması gereken tedavilerinin zindan koşullarında olanaklı olmadığını hepimiz biliyoruz. Tedavilerinin dışarda yapılması gerekiyor. Bir an evvel özgürlüklerine kavuşmaları için duyarlı kamuoyunun moral desteğine ihtiyaçları olmalı.

Unutulmadıklarını bilmeleri, hissetmeleri gerekiyor.

Bir mektup, bir kart, bir merhaba’ya ihtiyaçları olmalı. Bir çoğunun maddi sıkıntı içerisinde olduğu biliniyor, manevi destek yanında maddi desteğe de ihtiyaçları olmalı.

Devrimci tutsak yoldaşlarımızın unutulmaması, unutulmadıklarının hatırlatılması önemli. Unutmadığımızı, unutulmadıklarını onlara duyurmamız bizim görevlerimiz arasında olmalı.

Bu konuda ne yapılabilinir?

birlikte birşeyleri nasıl yapabiliriz?

Bunun için örgüt olmaya elbette gerek yok.

Duyarlı olmak yetiyor.

Duyarlı demokratların, devrimcilerin, sosyalistlerin  biraraya gelerek, el ele verip birşeyler yapabilme koşullarını yaratmak gerekiyor. Konuyla ilğili kimi kişi ve çevrelerin bu yönde önceden devam eden kimi çabaları olduğu biliniyor. Bu çabaların birleştirilerek yaygınlaştırılması son derece önemli.

Aşağıdaki liste, binlerden sadece birkaçıdir.

Devrimci tutsaklarımızı, tutsak devrimci yoldaşlarımızı yalnız bırakmayalım.

.  

MUZAFFER TANSU( öykü yazarı)

L tipi KAPALI CEZAEVİ

FERİZLİ- SAKARYA cezaevinde  10 yıldır tutuklu

 

DENİZ TEPELİ

KADIN KAPALI CEZAEVİ C-1

SİNCAN- ANKARA cezaevinde yatıyor, 10 yıldır tutuklu

 

BAKİ YAŞ

F TİPİ CEZAEVİ

BOLU

Baki yaş ve karısı Elif,  18 yıldır ( Tkep-L) davasından yatıyorlar

 

Erdal SÜSEM,

Müebbet hapse mahkum. Eylül kültür sanat dergisinin yazı işleri müdürü. Kaypakkaya geleneğinden

 

F TİPİ KAPALI CEZAEVİ

B1−38

EDİRNE cezaevinde yatıyor.

 

Dilek ÖZ,(Öykü yazarı)

Pkk davasından 10 yıldır tutuklu .

L TİPİ CEZAEVİ / BAKIRKÖY- İSTANBUL’da PKK davasından 10 yıldır tutuklu yatıyor.

 

HAYDAR SÖNMEZ

H TİPİ HAPİSHANE C−1

ERZURUM Cezaevinde 12 yıldır yatıyor.

 

Hasan ŞAHİNGÖZ

 

1 NO’LU F TİPİ CEZAEVİ

CT 55

TEKİRDAĞ

Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum. Tek kişilik hücrede tutuluyor. Elle “ÜMÜŞ-EYLÜL” ADLI CEZAEVİ DERGİSİNİ ÇIKARIYOR

 

HALİL GÜNEŞ

D TİPİ CEZAEVİ

DİYARBAKIR cezaevinde

27 senedir içerde. Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum.

 

Halil GÜNDÜĞAN

1no’lu F tipi Cezaevi A-29

Sincan- ANKARA

20 yıldır ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yatıyor

 

TUNCAY GÜNDOĞAN

E TİPİ KAPALI CEZAEVİ C10

MARDİN  cezaevinde..

AYNUR EPLİ ( ağır hasta – yazar)

E TİPİ / SİİRT cezaevinde yatıyor.

 

 

VELİ ÖZDEMİR

1 NO’LU F TİPİ CEZAEVİ A-14

TEKİRDAĞ

Ağır hasta, 20 yıldır içerde. Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum.

 

YAŞAR İNCE

1 NO’LU F TİPİ CEZAEVİ A13− 10

SİNCAN/ ANKARA ‘da yatıyor

 

ADEM TİRYAKİ

2 NO’LU F TİPİ CEZAEVİ C-84      TEKİRDAĞ cezaevinde yatıyor

 

MEHMET GÖK

H TİPİ KAPALI CEZAEVİ G/3

ŞEHİTKAMİL/ GAZİANTEP cezaevinde yatıyor. 20 yıldır içerde.

Fransa’da yaşayan çocuklarından haber bekliyor

Bunlar şu an içerde bulunan devrimci yoldaşlarımızdan sadece birkaçı

Bunların dışında, GÜLER ZERE gibi tahliye edilip sağlığına kavuşmayı bekleyen Ağır hasta tutuklu ve hükümlü yoldaşlarımız var.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı(TİHV) tarafından hazırlanan ‘’ağır hasta tutuklu ve hükümlüler listesini bilgi açısından olduğu gibi yayınlıyorum.

 

1. A. Hakim Eşiyok: Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’nde yatmakta olan A. Hakim Eşiyok’un, 1994 yılından beri kafasından aldığı bir darp sonucu 1.8 mm demir parçası ile yaşamakta olduğunu ve bu demir parçasının ameliyat ile alınabilecek durumdayken cezaevi idaresinin Eşiyok’un tedavi edilmesini engellediğini; ilaçlarla yaşamını sürdüren Eşiyok’un, aynı zamanda mide ülserine de yakalandığını belirtti.

2. Abdulsamet Çelik: Kan kanseri hastası olmasına rağmen İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Abdulsamet Çelik, hakkında 4 ay önce Çelik’in muayene edilmesi için Adlî Tıp Kurumu’na sevk edilmesi yönünde karar alınmasına rağmen sevk işleminin 15 Aralık 2008’de gerçekleştirildiği öğrenildi.

3. Ağa Sağlık: Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde “yasadışı örgüt üyeliği” suçlamasıyla yaklaşık 4 yıldır tutuklu bulunan Ağa Sağlık adlı kişinin hayatî tehlikesinin bulunmasına rağmen tedavi edilmediği iddia edildi.Kardeşinin aşırı kilo kaybı yaşadığını ifade eden ağabey Ahmet Sağlık, “kardeşim bir deri bir kemik kalmış. Yerinden kalkmakta bile ciddi zorluk yaşıyor. Bütün çabalarımıza rağmen cezaevi yönetimi tedaviye götürmüyor. Kardeşime bir şey olmasından korkuyoruz. Yetkililerin konuya el atmasını istiyoruz” dedi.

4. Behçet Yılmaz: Tekirdağ 1 Nolu F tipi Cezaevi, ağır astım hastası, tekli hücrede tek başıma kaldığında gece kriz geldiğinde ilacını bile kullanmayacak kadar etkisiz hale geliyor. Nefes almakta bile zorluk çekiyor.

5. Erol Zavar: Ankara Sincan 1 Nolu F tipinde Cezaevi, mesane kanseri. Otuza yakın tıbbî müdahale ya da ameliyat geçirdi. Tecrit koşulları hastalığını ölümcül düzeye taşıdığı gibi hastalık ve rahatsızlıklarla da tanışmasına neden oldu. Cezaevinde bulunduğu sırada başlayan migren ve safra kesesi ağrıları, daha önce geçirdiği tüberküloz, gözaltı sırasında gördüğü işkenceler ile dizlerinde oluşan menüsküs bunların en başta gelenleridir. Mart 2007'de safra kesesi alındı. Halen kanama ve ağrılarının devam etmesi nedeniyle tetkikleri yapılmaktadır.

6. Gazi Dağ: Antalya E Tipi Cezaevi, belden aşağısı felçli, iyileşme şansı bulunmuyor.


8. Gülezar Akın: Adıyaman E Tipi Cezaevi, hipofizde tümör var. Üç yıldır tedavi oluyor. Yumurtalıklarda kist, belde fıtık, belde yırtılma ve düzleşme ve mide ülseri var.

9. Halil Güneş: Diyarbakır, D Tipi Cezaevi, kemik kanseri, PET-BT osteozşarkom (kemik kanseri) rapor sonucu sol yedinci kostede (kolargo) genişleme ve SCREROTİK değişiklikler gözlenmiştir.

10. Halil Yıldız: Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi, 82 yaşında, yaşlılıktan kaynaklı ve sağlık sorunları olduğunu, arkadaşlarının yardımı olmadan yaşamını sürdüremediğini belirtmiştir.

11. Hasan Tahsin Akgün: Tekirdağ F Tipi Cezaevi, ağır tecrit koşullarının yol açtığı psikolojik sorunlar nedeniyle yaşamını kendi başına sürdürebilecek durumda değildir.

12. Hasan Alkış: Kırıkkale F Tipi Cezaevi, kalp, tansiyon, ülser, Behçet gibi ağır sağlık sorunları mevcuttur. Adli tıp tarafından verilen ‘içeride kalması uygun değildir’ içerikli raporu olmasına rağmen tahliyesi gerçekleşmemiştir.

13. Hatice Bolat: Gebze M tipi Cezaevi, Wernicke Korsakoff hastası. Konuşma ve yürümede zorlanıyor. Belli aralıklarla gözleri tümüyle görmüyor, kılcal damarlarından kan akıyor, yürümede ve konuşmakta zorlanıyor, vücutta uyuşmalar oluyor.

14. İnayet Mete: Kısa bir süre önce kalp ameliyatı geçirmiş, sık sık kriz geçiriyor, ayrıca siroz hastası, sinir tahripleri, damar tıkanıklığı, bel fıtığı ve dönem dönem vücudunun her tarafından derin yaralar açılıyor.

15. İsmet Ayaz: Adıyaman E Tipi Kapalı Cezaevi, yaklaşık 10 yıldır "Çölyak" hastası ve kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyor, bedeni 10 yaşında çocuk gibi.

16. İzzet Turan: Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi, ankilozon, mide ülseri, kemik erimesi, böbrek yetmezliği, bel fıtığı var.

17. Menduh Kılıç: İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Cezaevi, Siroz hastasıdır.

18. Mesut Deniz: Ankara Sincan 1 Nolu F tipi Cezaevi, ileri derece şizofren; yaşamının en temel gereklerini dahi yerine getiremeyecek durumda. Ağırlaştırılmış müebbede mahkûm olan ve tek kişilik hücrede bulunan Deniz, yemek yemiyor, yataktan çıkmıyor, temizliğine dikkat edemiyor.

19. Metin Kara (29): 10 Haziran 2008 tarihli bir haberde, İstanbul’da Ümraniye E Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan ve cezaevinde bağırsak enfeksiyonu kapan Metin Kara’nın (29) babası Ahmet Kara oğlunun bir yıldır tedavi edilmediğini belirtti.

20. Nesimi Kalkan: Mersin Silifke M tipi Cezaevi, yakalandığı “Çölyak” hastalığı nedeniyle hiçbir ihtiyacını tek başına karşılayamıyor.

21. Nizamettin Akar: Muş E Tipi Cezaevi’nde yatmaktayken, ağır sağlık sorunları yaşayan, gırtlak kanseridir. O nedenle Muş Devlet Hastanesi’nden Van’a oradan da Ankara Numune Hastanesi’ne sevk edilmiş durumdadır. Hastalığı ölümcüldür. Mevcut koşulları cezaevinde kalarak tedavi olmasına imkân verilmemektedir. TAHLİYE OLDU VE YAŞAMINI YİTİRDİ.

22. Remzi Aydın: Tekerlekli sandalyeye mahkûm. 9,5 yıldır cezaevinde bulunmakta, Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde yatmaktadır. Tekerlekli sandalye ile hareket edebilen mahkûm için verilen 20 Şubat 2007 tarihli AHİM kararı "tutukluluk süresi makul süreyi aşmıştır" yönündedir.

23. Süleyman Erol: İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde ağır tecrit koşullarında tutulan Erol’un psikolojik sorunlar olduğu ve 23 Şubat 2009’da da hücresinde bileklerini keserek intihara kalkıştığı bildirildi.

25. Aynur Epli: Diyarbakır, bağırsak kanseri. Müebbet hapis cezasına çarptırılan Aynur Epli’ye kanser teşhisi kondu. Cezasının infazı için 15 yıl önce Sivas Cezaevi’ne oradan da Siirt Cezaevi’ne, nihayet Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ne ve son olarak da tekrardan Siirt Cezaevi’ne sevk edildi ve bu 15 yıllık süreç hastalığının ilerlemesine neden oldu. Sağlık sorunları nedeniyle götürüldüğü Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bölümü’nde yapılan tetkikler sonucu hastalığının hayatî tehlike arz edecek derecede ilerlediği tespit edildi. Avukatının yaptığı uzun süren girişimler sonucu Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’ne getirdi, tetkikleri yapılarak geri götürüldü. Siirt Cezaevi’ndeki görevliler Dicle Üniversitesi’nin randevu verdiği tarihlerde tetkik ve kontrollerinizin yapılması için, güvenlik gibi bahanelerle hatta “randevun yok” bile denilerek götürülmediği için tedavisi gecikti. Epli’nin, tedavisi için uygun olur düşüncesiyle Diyarbakır Cezaevi’ne sevk talebi, cezaevi idaresinde kayboldu, dolayısıyla adalet bakanlığına yollanamadı.

26. Abdurrahman Yıldırım: Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi, Kafatasındaki şarapnel beyne doğru ilerliyor ve zaman zaman hafıza kaybı yaşıyor.

27. Cengiz Kahraman: Sincan F Tipi Kapalı Cezaevi, Wernicke Korsakoff hastası. Yemeğini ve ilaçlarını almakta zorlanmaktadır.

28. Mustafa Gök: Sincan F Tipi Kapalı Cezaevi, Wernicke Korsakoff hastası. Uzun süre tedavi gördükten sonra tekrar cezaevine gönderildi.

29. Mehmet Ali Çelebi: Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi, Wernicke Korsakoff hastası. Ölüm orucunda Wernicke Korsakoff sendromuna yakalandı, ileri derecede şizofren. Tahliye edilmişti, ancak yeniden tutuklandı. Bolu F Tipi’nde müebbet hapse mahkûm.

30. Emrah Alişan: Adana, belden aşağısı felç, adlî. Adlî Tıp Kurumu, belden aşağısı tutmayan ve yatağa mahkûm olan hükümlü Emrah Alişan’ın, cezaevi ortamında yaşayabileceği yönünde karar verdi. Raporda şu ifade kullanıldı: “Cezaevinde revir ortamında bakımı sağlanarak infazına devam edebilir”.

31. Sibel Kurt (24): Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi, kalp hastası. Sibel Kurt’un Avukatı Mehmet Erbil, müvekkilinin sağlık durumunun giderek ağırlaştığına dikkat çekerek, ölüm tehlikesi olduğunu belirtti. Kurt’un kullandığı ilaçların dahi ayrı bir hassasiyet gerektirdiğini vurgulayan Erbil, “İlaçlara ayrıca bir önem verilmesi gerekiyor. Bir tanesinin çok hassas ve dozunun iyi ayarlanması gerekiyor. Az alındığında kanda pıhtılaşmaya çok verildiğinde ise kanda sulanmaya yol açıyor” dedi. Cezaevi idaresine ve savcılığa gerekli girişimlerde bulunduklarını ifade eden Erbil, cezaevi doktorunun savcılık onayı olduğu takdirde Gebze’de Kardiyoloji bölümü olan bir hastaneye sevk edileceğini bildirdiğini ancak sonuç alamadıklarını söyledi.


35. Kemal Özelmalı: Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi, Wernicke Korsakoff. Ölüm orucu eylemi nedeniyle Wernicke Korsakoff hastalığına yakalan Kemal Özelmalı, İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından 'Hastalığının organik akıl hastalığı olduğu ve süreklilik kazandığı' yönündeki raporuna rağmen hala Kürkçüler F Tipi Cezaevi'nde tutuluyor. Cezaevinde neden bulunduğunu bile hatırlayamayan Özelmalı, birçok sağlık sorunu yaşadığını söyledi.

36. Latif Badur: Midyat M Tipi Kapalı Cezaevi, akciğer kanseri. Latif Badur, 6 yıl önce Midyat M Tipi Kapalı Cezaevi'nde akciğer kanserine yakalandı. Yaklaşık bir ay önce Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorları ancak 3 ay yaşayabileceğini açıkladı ve tutukluluk koşullarının bitmesini istedi. Ancak Adli Tıp Kurumu rapor vermiyor.

37. Şevket Öznur: Sakarya L Tipi Kapalı Cezaevi, hipertansiyona bağlı felç, diabet, kronik kalp yetmezliği, dördüncü evre kronik böbrek yetmezliği, her iki ayak damarlarında ’a varan tıkanıklık. Bir gözünü kaybetmiş tedavi edilmezse diğerini de kaybetmek üzere. Şebnem Korur Fincancı’nın verdiği sürekli sakatlık raporu var.

38. Aslan Karslı: Silifke M Tipi Cezaevi, İleri derecede Wernicke Korsakoff hastası, tahliye edilmesine ilişkin 5 kez rapor verilmesine rağmen hâlâ cezaevinde.

39. Hediye Açık: Gebze M Tipi Cezaevi, Şarapnel parçaları nedeniyle iki gözünü kaybetti. 2000 yılında tahliye edildi, 3 yıl içinde 4 ağır ameliyat geçirdi. Yeniden tutuklanarak Gebze M Tipi Cezaevi’ne konuldu. Böbrek sorunu ve geçirdiği ağır ameliyatlar nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşıyor, beslenemiyor, merdivenlerden inip çıkamıyor, yaşamını cezaevi koşullarında sürdüremiyor.

40. Yaşar İnce: Sincan 1 nolu F Tipi Kapalı Cezaevi, Hepatit B, kalp rahatsızlığı, (Kalpte mitral yetmezliği var.) bel fıtığı, böbreklerde taş, karaciğerde enfeksiyon yaşamaktadır.

41. Veysi Özer: Diyarbakır D Tipi Cezaevi, Kanser hastası, kemoterapi yapılmasında engeller var.

42. Deniz Yıldız: Adana Karataş Cezaevi, Kanser hastası kemoterapi tedavisi görüyor.

43.Cengiz Eker: Erzurum H tipi Cezaevi, 3 kalp damarı tıkalı tedavi edilmiyor.

Bir okurdan gelen ek:

SELAMLAR, zindandaki tutsaklarin icinde bulundugu zor sartlari yayinlayarak gercekten onemli bir konuyu gundeme getirdiniz ama ozellikle iki tutsak arkadasin adini da ekleseydiniz daha iyi olurdu. TAHIR CANAN, 32 YILDIR ZINDAN DA TDKP DEN VE CIDDI SAGLIK SORUNU VAR, MUZAFER OZTURK, TKP ML DAVASINDAN, 30 YILDIR ZINDAN DA HAYATA DONUS ADI VERILEN KATLIAMDA KAFASINDAN KURSUN YEMIS BU IKI ARKADAS IN DA CIDDI SAGLIK SORUNU VAR DIYE OKUMUSTUM IKI SIDE 30 YILI GECTI ZINDAN DA VE BU ARKADASLARIN REKORUNU (!) KIMSE KIRAMADI.

 

Son Güncelleme: Perşembe, 09 Ağustos 2012 11:56